UDENRIGSMINISTERIET                                                            

 

                                                                                                      § 20 spørgsmål til skriftlig besvarelse fra Per Clausen (EL) til udenrigsministeren af 31. marts 2008.

                                                                                                      Spørgsmål nr. S 1087.

 

 

 

 

Spørgsmål nr. S 1087:

”Mener udenrigsministeren, at den øgede repression, vi i disse måneder ser i Kina med bl.a. dommen på 5 års fængsel af den kinesiske dissident Yang Chunlin og optrapningen i Tibet, er udtryk for en liberalisering i Kina, som bør støttes med danske ministres deltagelse i OL?”

 

 

Svar:

Jeg følger situationen omkring menneskerettigheder i Kina meget nøje - forud for, under og efter OL.

 

Danmark og EU arbejder for forbedrede menneskerettighedsforhold i Kina. Menneskerettigheder er fra 2004 indskrevet i den kinesiske forfatning. Vi holder løbende den kinesiske regering fast på, at det også skal omsættes i praksis overalt.

 

Derfor er jeg også dybt bekymret over dommen over Yang Chunlin. Det er skridt i den forkerte retning. EU ventes snarligt at demarchere om sagen, hvilket vi støtter fra dansk side. EU opfordrer til Yangs løsladelse samt til en undersøgelse af forlydender omkring brug af tortur i fængslet.

 

Med hensyn til Tibet har EU udsendt to erklæringer henholdsvis den 17. marts 2008 og den 29. marts 2008. Vi ønsker klarhed over situationen og uhindret adgang for pressen, ordentlige forhold for tilbageholdte samt dialog mellem Kina og Dalai Lama med henblik på en bæredygtig løsning, der sikrer tibetaneres kultur, religion og levevis indenfor rammerne af Kina.

 

I forhold til dansk deltagelse i OL henvises til statsministerens svar til samme spørger pÃ¥ nr. S 986 af den 28. marts 2008. Â