Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

EGE/ J.nr. 2008-20140-80

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 30. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 25. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 1395, stillet af Flemming Bonne (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1395:

 

”Mener ministeren, at det falder inden for den normale kommunale opgaveportefølje at lave lokale vælgerundersøgelser i forhold til, hvilket parti man vil stemme på ved det kommende kommunalvalg?”

 

 

Svar:

 

Lovgivningen indeholder ikke regler om kommuners adgang til at gennemføre vælgerundersøgelser.

 

Det antages efter almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse, at kommuner ikke uden lovhjemmel kan varetage partipolitiske formål.

 

Derimod kan kommuner efter de nævnte grundsætninger uden lovhjemmel varetage informationsmæssige og nærdemokratiske opgaver ved at orientere borgerne om kommunale forhold og opgaver, herunder med det formål at øge interessen for at deltage i et kommunalvalg. Det afgørende ved vurderingen af, om en kommunal informationsvirksomhed er lovlig, er, om denne er af neutralt oplysende karakter.

 

Der ses ikke i de kommunale tilsynsmyndigheders praksis eller i den juridiske litteratur at være taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt det er en kommunal opgave efter kommunalfuldmagtsreglerne at lave lokale vælgerundersøgelser vedrørende kommunalvalg.

 

Tilsynet med kommunerne varetages af statsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende. Statsforvaltningens tilsyn er et retligt tilsyn. Det betyder, at statsforvaltningen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i medfør af denne lovgivning.

 

Statsforvaltningen kan ikke tage stilling til, om kommunernes dispositioner er rimelige eller hensigtsmæssige eller til spørgsmål om skønsudøvelsen, så længe skønnet udøves inden for de rammer, der er fastsat i lovgivningen.

 

Statsforvaltningen beslutter selv, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag.

 

Der henvises til §§ 47, 48 og § 48 a lov om kommunernes styrelse (lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006).

 

Hvis der foreligger – eller opstår – et spørgsmål om en konkret kommunes adgang til at gennemføre eller yde støtte til gennemførelse af en vælgerundersøgelse som den, der er omtalt i nærværende spørgsmål, tilkommer det således statsforvaltningen at beslutte, om spørgsmålet giver grundlag for at rejse en tilsynssag, og i bekræftende at tage stilling til spørgsmålet.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/  Inger K.J. Mogensen