Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

1240  København K

 

 

 

                                                    

Dato             20/12-07

J nr.             003-001062

  

 

Folketingsmedlem Jeppe Kofod (S) har den 10. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål nr. S 148, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. S 148:

 

”Vil ministeren i lyset af, at Post Danmark til 2008 hæver portoen på en række forsendelser med beløb, der langt overstiger den almindelige prisudvikling redegøre for, hvorvidt hun finder Post Danmarks priser rimelige, og hvad hun agter at gøre for at sikre rimelige priser for porto, Post Danmarks monopollignende status taget i betragtning?”

Svar:

 

På baggrund af en udtalelse fra Færdselsstyrelsen kan jeg oplyse følgende:

Færdselsstyrelsen har godkendt, at Post Danmark pr. 2. januar 2008 hæver taksten på almindelige breve med ca. 15 pct. til 5,50 kr. for et standardbrev på 50 gram.

Samtidig indfører Post Danmark et nyt og billigere brevprodukt, ”Erhvervsbrevet”, der er målrettet til de store afsendere. ”Erhvervsbrevet” er bl.a. kendetegnet ved, at omdelingsperioden er længere (op til 4 dage), at indleveringen skal varsles og ske i partier på mindst 3.000 breve, samt at brevene kan maskinbehandles og partiet af breve bliver indleveret ved et postcenter.

Færdselsstyrelsens godkendelse er baseret på, at takstændringerne for brevprodukterne omfattet af eneretten og dermed prisloftmodellen samlet set holder sig indenfor udviklingen i tjenesteprisindekset, der i dette år opgøres til ca. 2,3 pct. Prisloftmodellen sikrer, at taksterne ikke samlet set stiger vilkårligt, at taksterne skal være omkostningsbestemte, herunder at taksterne skal være overkommelige for brugerne.

 

Prisloftmodellen giver Post Danmark en vis fleksibilitet, således at virksomheden indenfor modellens rammer dels kan udvikle og indføre nye brevprodukter, dels kan have takstvariationer for de enkelte brevprodukter, der bl.a. afspejler befordringshastighed og indsamlings- eller indleveringsmåden. Eksempelvis befordring dag-til-dag, befordring indenfor 2 til 3 dage eller befordring op til 4 dage, samt om forsendelserne indsamles af Post Danmark ved en postkasse eller af kunden bliver indleveret til befordring ved et postbetjeningssted eller postcenter.

 

Til spørgsmålet om hvorvidt taksten for et almindeligt brev er rimelig, skal det anføres, at en stigning på 15 pct. for et almindeligt brev umiddelbart kan forekomme som en stor stigning. Portotaksterne skal dog ses i lyset af, at portoforbruget hos en gennemsnitshusstand i Danmark i dag kun udgør kr. 300 på årsbasis, hvilket er udtryk for, at en privat husstand typisk sender relativt få breve.  Til sammenligning bruger en husstand i gennemsnit kr. 5.500 på telefoni om året.

 

Endelig kan det oplyses, at selvom taksten pr. januar 2008 for et almindeligt brev på 50 gram, der befordres dag-til-dag vil være 5,50 kr., må det fortsat anses for at være en overkommelig pris for alle. Herudover har alle private, erhvervsdrivende, foreninger m.v. mulighed for at sende økonomibreve, hvor taksten er noget lavere.

 

Afslutningsvis vil jeg henvise til min besvarelse af Trafikudvalgets spørgsmål 14, 15, 16 og 17.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen