Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9781

E-mail [email protected]

 

ATB/ J.nr. 2008-3274

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 2. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 19. maj 2008 følger hermed ministeren for ligestillings svar på spørgsmål nr. S 1635, stillet af Pernille Vigsø Bagge (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1635:

 

”Er det ministerens opfattelse, at indsatsen over for bekæmpelse af kvindehandel overhovedet er umagen værd, når ministeren samtidig påstår (BT den 16. maj), at en del af de handlede kvinder foretrækker at være i Danmark, hvor de er tvunget ud i prostitution frem for at opholde sig i deres hjemland?”

 

 

Svar:

 

Den situation, som kvinderne befinder sig i, når de først er kommet til Danmark eller et andet vestligt land, er meget alvorlig. Med sit spørgsmål reducerer Pernille Vigsø Bagge den enkelte kvindes behov for hjælp, til et spørgsmål om, hvorvidt den enkelte ser sig i stand til at tage imod hjælpen. For mig er der ingen tvivl; det er altid umagen værd at tilbyde en kvinde en vej ud af tvang.

 

Men det er ikke nogen ukompliceret opgave at hjælpe handlede kvinder. Det er og skal fortsat være frivilligt for den enkelte kvinde, om hun ønsker at tage imod tilbud om støtte og hjælp eller ej. Ellers forbryder vi os både mod den enkelte kvinde og mod et af de vigtigste principper i den sociale indsats i Danmark.

 

Så længe kvinders fremtidsudsigter og økonomiske muligheder i de lande, hvor de handlede kvinder fortrinsvis kommer fra, gør tanken om et liv i vesten så attraktivt, at de lader sig overtale af kriminelle bagmænd til at begive sig af sted, ofte med forhåbninger om et helt andet liv, end det der reelt venter dem, så vil vi se eksempler på kvinder handlet til prostitution i Danmark.

 

Regeringen arbejder derfor både internationalt og nationalt på at bekæmpe menneskehandel, som det også fremgår tydeligt af Handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2007-2010.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/Mette Seneca Kløve