Til

Folketingets Lovsekretariat

 

Hermed sendes svar på spørgsmål S 1651 af 20. maj 2008 indleveret af Colette Brix (DF).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                  /Birgitte Christensen


Spørgsmål:

Vil ministeren forklare, hvorfor man før 1982 med udskiftningsfradraget godt kunne udskifte hårde hvidevarer m.m., når man udlejer f.eks. et hus, set i lyset af ministerens svar på spørgsmål nr. S 1054, hvor det slås fast, at der er en lang tradition for, at der ikke gives fradrag for udgifter til etablering af selve indkomstgrundlaget?

Svar:

Reglerne om udskiftningsfradrag blev indført med vedtagelsen af den oprindelige afskrivningslov i 1957. Reglerne om udskiftningsfradrag blev ophævet i 1982.

Udskiftningsfradraget medførte, at en udlejer af f.eks. et sommerhus kunne foretage et fradrag, når en særlig installation, der ikke kunne afskrives, blev udskiftet eller nedtaget endeligt. Fradraget blev opgjort som summen af de afskrivninger, som udlejeren kunne have opnået, såfremt installationen havde været afskrivningsberettiget. Det fremgår udtrykkeligt af bemærkningerne til den oprindelige afskrivningslov, at almindelige køleskabe ikke var omfattet af udskiftningsfradraget.

I praksis udviklede begrebet særlige installationer sig efter afskrivningslovens vedtagelse 1957 imidlertid anderledes end tilsigtet af lovgiver. I 1966 godkendte Ligningsrådet således, at gas- og elkomfurer samt køleskabe var omfattet af begrebet. I 1978 fandt Ligningsrådet, at også hjemmefrysere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner var omfattet af begrebet. Udviklingen i begrebet særlige installationer medførte således en udvidelse af arten af aktiver, der kunne berettige til udskiftningsfradrag.

Da bestemmelserne om udskiftningsfradrag havde fået et langt større anvendelsesområde end tilsigtet ved afskrivningslovens tilblivelse, hvor køleskabe netop blev undtaget, blev reglerne ophævet i 1982. En anden årsag til ophævelsen af udskiftningsfradraget var, at det heller ikke blev fundet rimeligt, at der kunne indrømmes et udskiftningsfradrag samtidig med, at der var fradrag for de faktiske vedligeholdelsesudgifter.

Jeg må således fastholde mit svar på spørgsmål S 1054. Muligheden for i perioden fra 1966-1982 at opnå udskiftningsfradrag ved eksempelvis udskiftning af køleskabe i udlejede huse må anses som afvigelse fra det skatteretlige udgangspunkt, jeg har beskrevet i svaret på spørgsmål S 1054, hvorefter der ikke er fradrag for udgifter til etablering eller udskiftning af indkomstgrundlaget.