Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2007-08 (2. samling)
S 2136
Offentligt
582527_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 1. august 2008
Sagsnr.: 12796
Folketinget har i skrivelse af 25. juli 2008 (spørgsmål S 2136) udbedt sig min
besvarelse af følgende af Per Clausen (EL) stillede spørgsmål:
Spørgsmål S 2136:
”Vil ministeren arbejde for, at EU ikke godkender kød eller andre fødevarer fra klonede
dyr, på trods af EFSA’s indstilling om at disse produkter skal godkendes?”
Svar:
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) offentliggjorde den 24. juli 2008
en udtalelse om effekterne af kloning af dyr på fødevaresikkerhed, dyresundhed og
dyrevelfærd samt miljøet. EFSA indstiller dog ikke, at disse produkter skal godkendes,
idet autoriteten udelukkende, efter anmodning fra EU-kommissionen, har vurderet de
mulige effekter af kloning på ovennævnte forhold.
Fødevarer fra klonede dyr er omfattet af EU’s novel food regler og skal godkendes i
henhold til disse regler, inden de må markedsføres i EU. Det er EU-kommissionen, som
i givet fald i det konkrete tilfælde vil kunne fremsætte forslag om godkendelse af en
fødevare fra et klonet dyr. Der foreligger dog endnu ingen ansøgning i EU om
godkendelse af et sådan produkt.
Regeringens holdning til godkendelse af fødevarer fra klonede dyr vil som
udgangspunkt være baseret på, om fødevaren er sikker at anvende, og om produktet i
øvrigt opfylder betingelserne for godkendelse i henhold til novel food forordningen. Det
bør også indgå i vurderingen, om det klonede dyr, som er basis for fødevaren, er
fremavlet på etisk forsvarlig vis.
I forbindelse med de igangværende forhandlinger om revision af novel food
forordningen vil regeringen, som oplyst i svar på spørgsmål 1 af 20. maj 2008 fra
Folketingets Europaudvalg, arbejde for, at etiske overvejelser, på samme måde som de
sikkerhedsmæssige krav, skal kunne indgå som et legitimt krav i forbindelse med
godkendelsen af nye fødevarer, fremstillet ved hjælp af kloning, samt at der i den
reviderede tekst gives hjemmel til, at etiske aspekter kan indgå som et kriterium ved
fastsættelse af supplerende mærkningskrav i forbindelse med godkendelse af
markedsføring af nye fødevarer, eksempelvis fødevarer fra klonede dyr.
Eva Kjer Hansen
/Michael Riff Alexandersen