Folketingets Lovsekretariat

 

København, den 19. september 2008

Sagsnr.:13296

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketinget har i skrivelse af 9. september 2008 (spørgsmål S 2451) anmodet om min besvarelse af følgende af Benny Engelbrecht (S) stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål S 2451

”Vil ministeren medvirke til at forbyde stoffet antimon i plastflasker?”

 

Svar:

Jeg mener, at plastflasker til vand og andre materialer og genstande, der bruges i kontakt med fødevarer, ikke må give sundhedsmæssige problemer for forbrugerne.

 

Fra artiklen fra Ekstra Bladet "Din vandflaske er giftig" får man det indtryk, at det er farligt at købe vand på flasker, fordi kildevand indeholder stoffet antimon. Artiklen citerer en forsker for at sige, at antimon er giftigt.

 

Stoffet antimon bruges som et additiv til plast. Stoffet er vurderet af EU's Fødevare­autoritet, EFSA, og reglerne tillader, at stoffet anvendes i plast. Grænseværdien for afsmitning af antimon er fastsat til 40 mikrogram pr. kg vand.

 

De mængder, der nævnes i artiklen for antimon i kildevandet, ligger langt under grænse­værdien. Grænseværdierne er fastsat ud fra en sundhedsmæssig vurdering, hvor man tager udgangspunkt i, at mennesker skal kunne tåle et stof over hele livet uden at få skader af det.

 

PÃ¥ den baggrund vurderer jeg ikke, at der er basis for at forbyde antimon.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/ Thomas Elvensø