Folketingets Lovsekretariat

 

København, den 27. februar 2008

Sagsnr.: 11156

 

 

 

Folketinget har i skrivelse af 20. februar 2008 (spørgsmål S 708) anmodet om min besvarelse af følgende af Per Clausen (EL) stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål nr. S 708:

”Vil ministeren sikre, at tilladelser til at oprette staldanlæg, der kan rumme helt op til 800 malkekøer, kun gives, hvis det sikres, at køerne får mulighed for at komme på græs?”

 

Svar:

Skærpede krav til dyrevelfærd på bedrifter med mere end 750 dyreenheder

Af bemærkningerne til ændringen af landbrugsloven, lov nr. 533 af 8. juni 2006, fremgår det, at det er hensigten, at en ny bekendtgørelse skal videreføre den nugældende grænse på 750 dyreenheder, idet der dog gives mulighed for at udvide til 950 dyreenheder på bedrifter, der opfylder visse skærpede krav til bl.a. dyrevelfærd. Det blev tilkendegivet, at de skærpede krav til dyrevelfærd på bedrifter over 750 dyreenheder skulle sikres gennem udarbejdelse af en handlingsplan for dyrevelfærd på bedriften, og at vurderingen af denne handlingsplan skulle ske på baggrund af en faglig udredning fortaget af en arbejdsgruppe med deltagelse af alle relevante organisationer.  Der blev efterfølgende nedsat en arbejdsgruppe i regi af Direktoratet for FødevareErhverv med deltagelse af repræsentanter fra Justitsministeriet, Fødevarestyrelsen, Dansk kvæg, Dansk Svineproduktion, Landbrugsrådet, Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, og Direktoratet for FødevareErhverv.

 

Arbejdsgruppen forslår i deres redegørelse fra januar 2008, at der for kvægbesætninger med mere end 750 dyreenheder skal stilles krav til de personer, der passer køerne, bl.a. ved at udpege en besætningsansvarlig, der opfylder krav om uddannelse eller tidligere erfaring med pasning af kvæg, og at der skal stilles krav om øget tilsyn i form af mindst et årligt tilsyn under hensyntagen til de kontrolordninger kvægbedriften i øvrigt er underlaget. Arbejdsgruppen forholder sig ikke til spørgsmålet om afgræsning i forhold til besætningsstørrelse.

 

Jeg har fået redegørelsen forelagt og den ligger nu til grund for politiske forhandlinger.

 

Lovgivning vedrørende hold af kvæg

Dyrevelfærdslovgivningen vedrørende malkekvæg hører under Justitsministeriets ressortområde, og der er på nuværende tidspunkt ingen regler i dansk lovgivning, der specifikt regulerer hold af kvæg, herunder om malkekøer skal på græs om sommeren.  Hold af kvæg er i stedet omfattet af de generelle bestemmelser i dyreværnsloven på lige fod med andet husdyrhold.

 

Justitsministeriet nedsatte i slutningen af 2006 en arbejdsgruppe om hold af malkekvæg, som i øjeblikket undersøger og vurderer behovet for at fastsætte nærmere regler for hold af malkekvæg, herunder hold af ungkvæg. Denne undersøgelse og vurdering tager udgangspunkt i den tilgængelige videnskabelige forskning på området, herunder rapporten ”Velfærd hos malkekøer og kalve” fra Danmarks JordbrugsForskning. Arbejdsgruppen skal i øvrigt behandle de forskellige problemstillinger, som er beskrevet af Det Dyreetiske Råd i udtalelsen om malkekvæg. Dette omfatter bl.a. arealer, kælvnings- og sygebokse, sengebåse, ædepladser, anvendelse af bindestalde, miljøberigelse, klovbeskæring, management og mulighed for afgræsning mv.

 

Professor Hans Houe fra KU Life er formand for arbejdsgruppen. Herudover deltager et medlem fra Justitsministeriet og et medlem indstillet fra hver af følgende myndigheder og organisationer: Dansk Kvæg, Landbrugsrådet, Det Dyreetiske Råd, Dyreværnsrådet, Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse, Fødevareministeriet (Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet), og Fødevarestyrelsen (udpeget af det tidligere Ministerium for Familie- og Forbrugeranliggender).

 

Der er ikke i arbejdsgruppens kommissorium fastsat en frist for arbejdsgruppens færdiggørelse af sit arbejde, men det er min forventning, at Justitsministeriet, når arbejdsgruppens rapport foreligger, vil vurdere hvilke lovmæssige initiativer der er behov for vedrørende hold af kvæg, herunder i relation til spørgsmålet om afgræsning.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Heidi Søltoft