Finansudvalget 2008-09
Aktstk. 180
Offentligt
701841_0001.png
701841_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
23. juni 2009
Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 38 af 19. juni2009 (Aktstykke 180, § 7).

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvordan man vil opnå den ”opbremsning” i udgiftsudvik-lingen på det specialiserede socialområde, som der omtales i aftalen om kommu-nernes økonomi for 2010?

Svar:

Der har i de senere år været en kraftig udgiftsvækst på det specialiserede socialom-råde, og kommunerne bruger nu over 40 mia. kr. årligt på området.Regeringen og KL er enige om, at det er nødvendigt at bremse den hidtidige ud-giftsvækst. Der er derfor enighed om, at kommunerne må arbejde for, at den fort-satte udvikling af området sker inden for de eksisterende rammer, der i dag ermarkant større end tidligere.Med henblik på at bakke op om kommunernes indsats er der med aftalen enighedom en række fremadrettede initiativer:Kommunernes udgiftsniveau i 2009 løftes med 800 mio. kr. Dermed kankommunerne fremadrettet fastholde det nuværende høje serviceniveau.Regeringen og KL har i fællesskab udarbejdet en pjece med 25 konkreteredskaber, der viser, hvorledes den enkelte kommune inden for gældendelovgivning kan styre og prioritere opgaveløsningen og udgiftsudviklingen.Pjecen er tilgængelig på Finansministeriets hjemmeside.Med henblik på at skabe sammenhæng mellem visitationskompetence ogbetalingsansvar vil regeringen fremsætte lovforslag, der skal sikre, at denkommune, der betaler, samtidig har visitationskompetencen.Den enkelte kommunalbestyrelse skal hvert kvartal modtage en oversigtover den økonomiske udvikling på området. Oversigterne drøftes løbende ikommunalbestyrelsen.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Regeringen og KL vil løbende drøfte udviklingen på det specialiserede soci-alområde med henblik på evt. at iværksætte yderligere initiativer.Med fokus på kommunernes styringsudfordringer igangsættes et udvalgsar-bejde, der kan danne grundlag for eventuelle yderligere initiativer.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen