Finansudvalget 2008-09
Aktstk. 180
Offentligt
701772_0001.png
701772_0002.png
701772_0003.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
23. juni 2009
Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 52 af 19. juni2009 (Aktstykke 180, § 7).Spørgsmål:
Vil ministeren i en tabel vise, hvor meget de statslige initiativer til ”frigørelse afressourcer til borgerne” hver især bidrager med til opnåelsen af den statslige mål-sætning om frigørelse af ressourcer i 2010 på i alt 500 mio. kr.?Svar:
Regeringen og KL har under forhandlingerne om kommunernes økonomi for2010 drøftet en række statslige initiativer, som kan frigøre ressourcer til service ikommunerne i 2010. Initiativerne vedrører afbureaukratisering, digitalisering ogeffektivisering, mere effektivt indkøb og mindre sygefravær.Regeringen og KL er enige om, at de statslige initiativer, som regeringen har frem-lagt, samlet set kan frigøre ressourcer i kommunerne svarende til mindst 500 mio.kr. i 2010.Vedlagt er en liste over de konkrete initiativer, som blev drøftet med KL underøkonomiforhandlingerne. Der udestår en nærmere gennemgang og validering afskøn over de enkelte initiativers potentiale forud for offentliggørelse af en samlethandlingsplan for frigørelse af ressourcer til service i kommunerne i 2010.Regeringen vil til efteråret fremlægge en samlet plan for afbureaukratisering, sombygger på et omfattende arbejde med at identificere og udarbejde konkrete for-enklingsforslag. Planen vil indeholde forslag til forenklinger på alle større kom-munale serviceområder.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Frigørelse af ressourcer i kommunerne til service i 2010

1. Afbureaukratisering

Beskæftigelsesministeriet:Forenkling af IT, registreringer, blanketter, sagsgange mv. (63 initiativer).Forenkling af ungereglerne på beskæftigelsesområdet.Forenkling af jobcentrenes modtagelse af ledige.Forenkling af sanktionsregler for kontanthjælpsmodtagere.Forenkling af reglerne vedr. sygefravær.Indenrigs- og Socialministeriet:Forenkling af reglerne for støtte til køb af handicapbil.Forenkling af regler om markedsføring af private leverandører af personligog praktisk hjælp.Reduktion af indberetningskravene til Ankestyrelsens årsstatistik (anbrin-gelsesstatistikken).Forenkling af administrative processer vedr. lukkedage i daginstitutioner.Forenkling af regler for anvendelse af funktionsevnemetoden.Forenkling af reglerne for genvurdering af merudgiftsydelser.Forenkling af reglerne om klageråd på ældreområdet.Forenkling af reglerne om plejeplaner på ældreområdet.Udvidelse og optimering af Tilbudsportalen.Forslag om offentliggørelse af kommunale oplysninger på Internettet.Forenkling af indberetninger for stofmisbrugere.Undervisningsministeriet:Samordning af elevplan, uddannelsesbog og uddannelsesplan.Forenkling af proceduren for fritagelse for test og prøver mv. i folkesko-len.Forenkling af proceduren for henvisning til specialundervisning i folke-skolen.Obligatorisk anvendelse af digital ansøgning om overgang fra grundskolentil ungdomsuddannelserne mv.Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration:Forenkling vedr. finansiering af danskuddannelserne af voksne udlændin-ge.Forenkling af regler om opfølgning på integrationskontrakter.Digital orientering via UdlændingeInformationsPortalen.
3
Fødevareministeriet:Egenkontrol i fødevarevirksomheder.Autorisation og registrering af fødevarevirksomheder.

2. Digitalisering og effektivisering

Digital af refusion af syge- og barselsdagpenge.Elektronisk Validering af Atypisk Sygefravær (VAS) mhp. reduktion affejludbetalinger af godtgørelser.Enstrenget beskæftigelsessystem.NemSMS.Digital dokumentboks.Digitalisering af VEU-administration.Genbrug af tekster fra borger.dk på kommunernes hjemmesider.Brug af data fra fælles myndighedsregister (Fælles Offentlig Adressedata-base).

3. Mere effektivt indkøb

Tredje udbudsrunde i statens effektivisering af indkøb (netværkskompo-nenter, it-konsulenter, kontormøbler, flyrejser).Fjerde udbudsrunde i statens effektivisering af indkøb (kontormaskiner ogAV-udstyr).

4. Mindre sygefravær

Trepartsaftale om reduktion af sygefravær.
***Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen