Finansudvalget 2008-09
Aktstk. 180
Offentligt
704471_0001.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
1. juli 2009
Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 83 af 26. juni2009 (Aktstykke nr. 180, § 7).

Spørgsmål:

Hvilke 10-15 kommuner mener regeringen opfylder betingelserne for at kunneansøge om samt få bevilliget lov til at hæve skatten i 2010 indenfor rammen på de500 millioner kroner, jf. aftalen mellem regeringen og KL?

Svar:

Indenrigs- og Socialministeriet har oplyst følgende:”Ved vurderingen af kommunernes ansøgninger vil der blive lagt vægt på, omkommunen er i en særlig vanskelig situation. Grundlaget for vurderingen og der-med fordelingen af rammen vil være følgende kriterier:Driftsmæssig ubalance,hvor den driftsmæssige balance defineres som forskel-len mellem kommunens driftsudgifter på det skattefinansierede område ogkommunens nettoindtægter fra skatter, tilskud, udligning og renter.Udgiftspres fra demografiske forskydninger,herunder særligt som følge af højvækst i antal børn og/eller ældre.Udgiftspres på overførselsområdetsom følge af udviklingen i udgifter til blandtandet førtidspension og kontanthjælp.Finansiel sårbarhed og likviditet,herunder lav gennemsnitlig likviditet og lavfinansiel balance primo 2007.Lavt investeringsniveau over flere år,dvs. lave gennemsnitlige anlægsudgifter pådet skattefinansierede område over en årrække.
Regeringen har ikke på nuværende tidspunkt kendskab til, hvilke kommuner derønsker at forhøje skatten for 2010 eller størrelsen af de påtænkte skatteforhøjelser.Det vil først være kendt efter udløbet af ansøgningsfristen den 7. september 2009.Herefter vil Indenrigs- og Socialministeriet behandle ansøgningerne på baggrundaf de ovennævnte kriterier med henblik på, at der den 23. september 2009 kanforetages en udmelding af fordelingen af rammen til skatteforhøjelser.”Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk