16. december 2008

doble/kemikalier

j.nr. MST-652-00061

 

 

 

GRUNDNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionens beslutning om tilpasning til den tekniske udvikling af bilaget til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2002/95/EF vedrørende undtagelse for tilstedeværelsen af bly som urenhed i RIG Faraday rotators, der anvendes til fiberoptiske kommunikationssystemer.

 

Resume

Europa-Parlamentets og Rådet Direktiv 2002/2/EF af 27. januar 2003 om begrænsning af import og salg af elektriske og elektronisk udstyr, der indeholder visse farlige stoffer trådte i kraft d.1. juli 2006. Direktivet er implementeret i Danmark via bekendtgørelse nr. 873 af 12. august 2006. Direktivet forbyder blandt andet en række farlige stoffer i elektroniske og elektriske produkter. I bekendtgørelsens bilag 2 er der en liste over udstyr, der er undtaget forbuddet. Nærværende forslag om tilpasning vedrører ophævelsen af undtagelsen om bly som urenhed i RIG Faraday rotators, der anvendes til fiberoptiske kommunikationssystemer. Regeringen støtter forslaget, da der nu er udviklet anvendelige alternativer.

 

1.      Status

Kommissionen sendte den 2. december ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslaget har hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/95/EØF om begrænsning af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr (RoHS-direktivet).

 

Der skal stemmes om forslaget ved forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art. 5), idet forslaget er sendt i skriftlig afstemning med frist den. 9. januar 2009. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidigt Europaparlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget i Rådet, skal kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.

 

Folketinget har ikke tidligere fået oversendt grundnotat om forslaget.

 

 

2.  Formål og indhold

Direktiv 2002/2/EF af 27. januar 2003 om begrænsning af import og salg af elektriske og elektronisk udstyr, der indeholder visse farlige stoffer, som implementerer RoHS direktivet trådte i kraft d.1. juli 2006. Direktivet er implementeret i Danmark via bekendtgørelse nr. 873 af 12. august 2006. Direktivet forbyder blandt andet en række farlige stoffer i elektroniske og elektriske produkter. I bekendtgørelsens bilag 2 er der en liste over udstyr, der er undtaget forbuddet.

 

Formålet med forslaget er at ophæve en undtagelse i forbindelse med tilstedeværelsen af bly som urenhed i RIG Faraday rotators, der anvendes til fiberoptiske kommunikationssystemer, da en ny teknisk gennemgang har vist, at der nu findes RoHS kompatible RIG Faraday rotators, det vil sige komponenter som opfylder kravene i RoHS. Dermed er den eksisterende undtagelse ikke længere nødvendig, og undtagelsen foreslås ophævet med udgangen af 2009.

 

3. Europa Parlamentets udtalelser

Europaparlamentet skal ikke udtale sig om forslaget

 

4.  Nærhedsprincippet

Da der er tale om en teknisk tilpasning i allerede gældende fællesskabsregulering, vurderes det, at den forslåede regulering bedre gennemføres på EU-niveau end på nationalt niveau.

 

5. konsekvenser for Danmark

Gældende dansk ret og forslagets lovgivningsmæssige konsekvenser:

Det er Miljøstyrelsens vurdering, at beslutningsforslaget, i lighed med tidligere beslutninger om specifikke undtagelser fra forbuddet i RoHS-direktivet, bedst kan gennemføres i Danmark ved udstedelse af en bekendtgørelse. Der er ikke fastsat en frist for gennemførelsen af beslutningen, men den vil blive gennemført hurtigst muligt efter offentliggørelsen i EU-tidende.

 

Forslagets økonomiske og erhvervsadministrative konsekvenser, samt forslagets statsfinansielle konsekvenser:

Forslaget forventes ikke at have væsentlige statsfinansielle økonomiske eller erhvervsadministrative konsekvenser. Forslaget vil imødekomme branchen efterspørgsel på simplificering af listen af undtagelser i direktivet.

 

Beskyttelsesniveau:

I forhold til de gældende regler i RoHS direktivet, som har haft virkning fra 1. juli 2006, er der tale om en styrkelse af miljøbeskyttelsesniveauet.

 

6. Høring

Forslaget har været sendt i høring i Miljøspecialudvalget. Greenpeace har meddelt, at organisationen kan støtte regeringens indstilling. Det Økologiske Råd kan også tilslutte sig ophævelsen af undtagelsen.

 

7. Forhandlingssituationen

Forslaget har været drøftet i Kommissionens tekniske arbejdsgruppe for elektrisk og elektronisk udstyr, hvor der var opbakning til forslaget.

 

 8. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen støtter forslag om at ophæve undtagelsen og bifalder udviklingen af kompatible komponenter.