EU-Koordination

J.nr.

Ref. Kirst

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

Kommissionens forslag til ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler med henblik på tilpasning af den tekniske udvikling til bilag II og III – phytonadion, diethylenglycol (DEG) toluen, diethylenglycolmonobutylether (DEGBE) og ethylenglycolmonobutylether (EGBE).

 

 

  

Formålet med forslaget er at tilføje phytonadion og diethylenglycol (DEG) til bilag II (listen over stoffer, der ikke må indgå i kosmetiske produkter) samt toluen, DEG, diethylenglycolmonobutylether (DEGBE) og ethylenglycolmonobutylether (EGBE) til bilag III (listen over stoffer, som må anvendes i kosmetiske produkter i overensstemmelse med fastsatte begrænsninger og betingelser).

 

Phytonadion vurderes at kunne give hudalleregi, og muligvis vil personer, der har fået allergien, ikke længere kunne anvende lægemidler med stoffet - derfor foreslås stoffet forbudt i kosmetik.

 

DEG forbydes helt anvendt i kosmetiske produkter som bestanddel – men det må findes som en urenhed i det færdige kosmetiske produkt på 0,1 %.

 

Toulen må anvendes i negleprodukter i koncentrationer på op til 25 % - dog skal produkterne mærkes med advarslen ”Opbevares utilgængeligt for børn”, så det undgås, at børn indånder stoffet.

 

I forhold til DEGBE og EGBE fastsættes der koncentrationsgrænser, alt efter hvilken type hårfarvemiddel, de anvendes i. Desuden foreslås, at stofferne ikke må markedsføres i aerosoler/spraydåser.

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning den 22. oktober 2008 i komitéen for xxx.

 

Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

 

Det vurderes at medføre en forbedring af beskyttelsesniveauet.

 

Regeringen støtter forbuddet mod phytonadion; reguleringen af toluen samt begrænsningerne for DEG, DEGBE og EGBE. Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.