EU-Koordination

J.nr. DEP-234-00012

Ref. japed

Den 2. marts 2009

 

 

 

 

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne svovl, didecyldemethyl ammoniumchlorid og methomyl på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

Hvis forslagene vedtages betyder det, at aktivstofferne svovl, didecyldemethyl ammoniumchlorid og methomyl optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler.

 

Forslagene forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 12. og 13. marts 2009. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslagene direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.

 

Stofferne er blevet vurderet af en medlemsstat, og vurderingen er derefter behandlet i mindre ekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under Kommissionen eller i arbejdsgrupper under EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet), hvor alle landes pesticidmyndigheder har deltaget.

 

Ifølge udkast til vurderingsrapport, der kommer til at høre til direktivforslagene, har vurderingerne af stofferne ud fra de i bilag IV angivne anvendelsesområder vist, at det kan antages, at stofferne og midlerne indeholdende disse stoffer ikke har uacceptable effekter på sundhed og miljø.

 

Når et aktivstof er optaget på bilag I, er det efterfølgende en national opgave at tage stilling til, om de plantebeskyttelsesmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i det pågældende land. Denne stillingtagen skal ske på grundlag af de såkaldte ”ensartede principper” (bilag VI til direktivet) samt den viden om aktivstoffet, der er opnået ved vurderingen.

 

Når medlemsstaterne efterfølgende skal vurdere plantebeskyttelsesmidler indeholdende stofferne, skal der ifølge udkastet til vurderingsrapport for nogle af stofferne tages særligt hensyn til visse risici. Det kan f.eks. vær risikoen for udvaskning til grundvandet af aktivstoffet og dets nedbrydningsprodukter, risiko for vandmiljøet eller risiko for sprøjteførere.  Det vil endvidere være angivet, at der om nødvendigt skal indføres risikobegrænsende foranstaltninger.

 

Der er godkendt plantebeskyttelsesmidler med svovl i Danmark til bekæmpelse af svampesygdomme i frugt, bederoer og prydplanter.

 

Der er ikke godkendt midler med didecyldimethyl ammoniumchlorid eller methomyl i Danmark.

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne og kun marginale konsekvenser for staten og erhvervsliv. Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere konsekvenserne af forslagene for miljøbeskyttelsesniveauet.

 

Danmark er enig i, at der er vist sikker anvendelse for svovl og didecyldimethyl ammoniumchlorid og agter at støtte en optagelse af disse stoffer på bilag I.

 

For methomyl er der efter dansk opfattelse ikke vist sikker anvendelse til de i EU ansøgte anvendelsesområder, og Danmark agter derfor ikke at støtte en optagelse af dette stof.