Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen

6. kontor / 9. kontor, Dep. 2.1/3.1

Sagsnr.: 2008-20-24-05548/ Dep. 13537

Den 3. oktober 2008

FVM 587

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpina som en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (Komitésag)

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Kommissionen har den 29. september 2008 fremsendt forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpin som ny fødevareingrediens i henhold til novel food forordningen.

 

Olien vil skulle anvendes i modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til for tidligt fødte børn og til børn født til tiden. Arachidonsyre er en vigtig fedtsyre, som er tilladt at anvende i modermælkserstatning og tilskudsblandinger i henhold til direktiv 2006/141/EF om modermælkserstatning og tilskudsblanding til spædbørn og småbørn, som også omfatter for tidligt fødte børn. I direktivet er der fastsat specifikke regler vedrørende indhold af arachidonsyre i modermælkserstatning og tilskudsblanding.

 

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 13. oktober 2008.

 

Den ernærings- og sundhedsmæssige vurdering af arachidonsyre-rig olie fremstillet af svampen Mortierella alpina har ikke givet anledning til fødevaresikkerhedsmæssige betænkeligheder fra hverken Fødevareinstituttets eller EFSA’s side. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget.

 


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen

6. kontor / 9. kontor, Dep. 2.1/3.1

Sagsnr.: 2008-20-24-05548/ Dep. 13537

Den 3. oktober 2008

FVM 587

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpina som en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (Komitésag)

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Resumé

Forslaget omhandler tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fremstillet af  svampen Mortierella alpina som ny fødevareingrediens i henhold til novel food forordningen. Olien vil skulle anvendes i modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til for tidligt fødte børn og til børn født til tiden. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Baggrund

Kommissionen har den 29. september 2008 fremsendt forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpin som ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).

 

Forslaget forventes sat til afstemning på dagsordenen for møde i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 13. oktober 2008. Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der træffes afgørelse om tilladelse til markedsføring efter proceduren i artikel 13, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om godkendelse som nyt levnedsmiddel. Afgørelsen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som forelægges Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.

 

Forslaget behandles i en foreskriftskomitéprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

Formål og indhold

Abbot Laboratories (nu Suntory Limited, Japan) indgav den 18. juni 1999 en ansøgning til de kompetente myndigheder i Nederlandene om tilladelse til markedsføring af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpin som en ny fødevareingrediens i henhold til reglerne i novel food forordningen. Olien er fremstillet ved fermentation af svampen Mortierella alpin.

 

Ifølge ansøgningen ønskes olien anvendt i modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til for tidligt fødte børn og til børn født til tiden.

 

De kompetente nederlandske myndigheder afgav den 24. oktober 2005 den første vurderingsrapport, som er positiv.

 

Kommissionen videresendte den første vurderingsrapport til de øvrige medlemsstater den 17. november 2005, hvorefter medlemsstaterne inden for en frist på 60 dage kunne fremsætte bemærkninger eller begrundet indsigelse mod markedsføringen.

 

Der blev inden fristens udløb fremsat bemærkninger fra flere medlemsstater. Danmark fremsendte ikke indsigelser, idet de danske myndigheder var enige i de nederlandske myndigheders konklusion.

 

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) blev den 26. juni 2006 anmodet om en udtalelse vedrørende sikkerheden af produktet. EFSA vedtog den 10. juli 2008 sin udtalelse, hvori EFSA-panelet konkluderer, at svampeolien fra Mortierella alpin er en sikker kilde for arachidonsyre.

 

I nærværende beslutningsforslag lægges op til, at olien tillades som en ny kilde for arachidonsyre til brug i modermælkserstatning og tilskudsblandinger. Arachidonsyre er en fedtsyre, som er tilladt at anvende i modermælkserstatning og tilskudsblandinger i henhold til direktiv 2006/141/EF om modermælkserstatning og tilskudsblanding til spædbørn og småbørn, som også omfatter for tidligt fødte børn. I direktivet er der fastsat specifikke regler vedrørende indhold af arachidonsyre i modermælkserstatning og tilskudsblanding.

 

Beslutningen vil være gældende fra datoen for vedtagelse.

 

Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret

Reglerne i novel food forordningen er umiddelbart gældende i Danmark og de øvrige EU-lande. De enkelte konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet til bestemte virksomheder og umiddelbart gældende for disse.

 

Konsekvenser

Forslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser.

 

Sundhedsmæssig vurdering

Fødevareinstituttet ved DTU har i januar 2006 vurderet ansøgningen fra Suntory Limited og den udførte risikovurdering fra de nederlandske myndigheder. DTU’s vurdering ud fra ansøgningen og den foreliggende vurderingsrapport fra de nederlandske myndigheder er, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen af arachidonsyre-rig olie fremstillet af svampen Mortierella alpina. En godkendelse af forslaget skønnes på den baggrund ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Høring

Sagen har været i høring på høringsportalen samt i §2-udvalget (landbrug). Der er ikke indkommet bemærkninger.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Den ernærings- og sundhedsmæssige vurdering af arachidonsyre-rig olie fremstillet af svampen Mortierella alpina har ikke givet anledning til fødevaresikkerhedsmæssige betænkeligheder fra hverken Fødevareinstituttets eller EFSA’s side. DTU er enige med de nederlandske myndigheder i, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen af arachidonsyre-rig olie fra svampen Mortierella alpina til modermælkserstatning og tilskudsblanding. På det foreliggende grundlag kan regeringen tilslutte sig en godkendelse af olien som ny fødevareingrediens.

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater (efter EFSA’s vurdering).

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.