Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 327
Offentligt
669984_0001.png
669984_0002.png
669984_0003.png
669984_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Kontor 7Dep sagsnr.: 14890Den 17. april 2009FVM 652
NOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning (EF) Nr. …/.. om stoffer, der i specielternæringsmæssigt øjemed kan anvendes i levnedsmidler til særlig ernæringKOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har fremsendt udkast til Kommissionsforordning om stoffer, som kan tilsættesfødevarer bestemt til særlig ernæring. Kommissionens forordning afløser Direktiv 2001/15/EFaf 15. februar 2001 om stoffer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemed kan anvendes i lev-nedsmidler til særlig ernæring.Forslaget er på dagsordenen med henblik på vedtagelse på mødet i den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed den 27. april 2009.Formålet med forslaget er at opdatere reglerne om hvilke stoffer, der kan anvendes i fødevarertil særlig ernæring. I forslaget tilføjes nye kilder til stoffer, der i specielt ernæringsmæssigtøjemed kan anvendes i fødevarer til særlig ernæring.Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for stof-fer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemed kan anvendes i fødevarer til særlig ernæring, såle-des at betingelserne for virksomheder og forbrugere er ens i alle medlemslande.Endvidere vurderes forslaget ikke at give anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder.På det grundlag kan regeringen støtte forslaget.
2
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Kontor 7Dep sagsnr.: 14890Den 17. april 2009FVM 652
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning (EF) Nr. …/.. om stoffer, der i specielternæringsmæssigt øjemed kan anvendes i levnedsmidler til særlig ernæringKOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Forslaget vedrører forslag til nye stoffer, som kan tilsættes fødevarer bestemt til særlige er-næringsmæssige formål jf. Direktiv 89/398/EØF, dog undtaget fødevarer dækket af reglerne iDirektiv 2006/125/EF om forarbejdede levnedsmidler baseret på cerealier og babymad tilspædbørn og småbørn og Direktiv 2006/141/EF om modermælkserstatninger og tilskudsblan-dinger til spædbørn og småbørn. En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttel-sesniveauet i Danmark.BaggrundKommissionen har fremsendt udkast til Kommissionsforordning om stoffer, som kan tilsættesfødevarer bestemt til særlig ernæring. Kommissionens forordning afløser Direktiv 2001/15/EFaf 15. februar 2001 om stoffer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemed kan anvendes i lev-nedsmidler til særlig ernæring.Forslaget er fremsat med hjemmel i Direktiv 89/398/EØF om indbyrdes tilnærmelse af med-lemsstaternes lovgivning om levnedsmidler bestemt til særlig ernæring, artikel 4, stk. 2 (di-rektiv om særlig ernæring).Forslaget behandles i forskriftskomitéprocedure i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal udsteder Kommissionen forordningen. Opnås ik-ke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Eu-ropa-Parlamentet. Rådet kan, med kvalificeret flertal, vedtage forslaget uændret eller udtalesig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sa-gen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstedeforordningen.
3Forslaget er på dagsordenen med henblik på vedtagelse på mødet i den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed den 27. april 2009.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdFormålet med forslaget er at opdatere reglerne om hvilke stoffer, der kan anvendes i fødevarertil særlig ernæring, dog undtaget de fødevarer, som er omfattet af direktiv 2006/125/EF (omforarbejdede levnedsmidler baseret på cerealier og babymad til spædbørn og småbørn) og di-rektiv 2006/141/EF (om modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til spædbørn og små-børn).Kommissionens forordning afløser Direktiv 2001/15/EF af 15. februar 2001 om stoffer, der ispecielt ernæringsmæssigt øjemed kan anvendes i levnedsmidler til særlig ernæring.Der er tale om godkendelse af hvilke stoffer (kilder), der kan anvendes til fremstilling af fø-devarer til særlig ernæring.I forslaget tilføjes følgende nye kilder til stoffer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemed kananvendes i fødevarer til særlig ernæring:- kilde til E-vitamin; D-alpha-tocopheryl polyethylene glycol succinate (TPGS) til an-vendelse i fødevarer til særlige medicinske formål (FSMP)- kilde til K-vitamin; menaquinone- kilde til kalcium; calcium bisglycinate, calcium citrate malate, calcium malate og cal-cium L-pidolate- kilde til magnesium; magnesium bisglycinate , magnesium L-pidolate og magnesiumpotassium citrate- kilde til jern; ferrous L-pidolate- kilde til zink; zinc bisglycinate- kilde til kalium; magnesium potassium citrate- kilde til selen; selenium enriched yeast- kilde til bor; sodium borate og boric acidDer er ikke tale om en udtømmende liste, idet andre stoffer vil kunne anvendes under forud-sætning af, at de vurderes at være sikre til de pågældende formål.UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
4Gældende dansk retDirektiv 89/398/EØF af 3. maj 1989 om særlig ernæring er gennemført i dansk ret ved be-kendtgørelse nr. 115 af 11. marts 2002 om fødevarer bestemt til særlig ernæring.Direktiv 2001/15/EF af 15. februar 2001 om stoffer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemedkan anvendes i levnedsmidler til særlig ernæring er gennemført i dansk ret ved bekendtgørelsenr. 176 af 22. marts 2004 om ændring af bekendtgørelse om fødevarer bestemt til særlig ernæ-ringKonsekvenserFødevarestyrelsen har indhentet ekspertbistand fra Fødevareinstituttet, DTU. Sidstnævnte fin-der ikke, at forslaget giver anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder. En vedtagelse afforslaget skønnes således ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.Forslaget vurderes ikke at have administrative/statsfinansielle konsekvenser. Den relativt lan-ge overgangsperiode skønnes at tilgodese erhvervets eventuelle behov for at kunne tilpassesig ændrede krav til sammensætning og mærkning, således at forslaget heller ikke forventes atmedføre samfundsøkonomiske konsekvenser.HøringLandbrugsraadet oplyser på vegne af Danish Meat Association og Mejeriforeningen, at manikke har særlige bemærkninger, idet man henholder sig til de videnskabelige udtalelser ombeskyttelsesniveauet fra henholdsvis EFSA og Fødevareinstituttet på DTU.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for stof-fer, der i specielt ernæringsmæssigt øjemed kan anvendes i fødevarer til særlig ernæring, såle-des at betingelserne for virksomheder og forbrugere er ens i alle medlemslande. Endviderevurderes forslaget ikke at give anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder.På det grundlag kan regeringen støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.