Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 404
Offentligt
695595_0001.png
695595_0002.png
695595_0003.png
KemikalierJ.nr. MST-604-00048Ref. Jukof/Beand (MST)Japed (dep)

GRUNDNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Kommissionens forslag til ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om kosmetiske midler medhenblik på tilpasning af den tekniske udvikling af bilag III.

1. Status

Kommissionen sendte den 25. maj 2009 ovennævnte forslag til medlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i rådsdirektiv 76/768/EØF om kosmetiske produkter (kosmetikdirektivet).Der skal stemmes om forslaget den 9. juni 2009 ved forskriftsprocedure (1999/468/EF art. 5). Hvisder er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeret flertal,forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådetkan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der erkvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikkeinden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.

2. Formål og indhold

Den Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (VKF) konkluderede i et memorandum fra 29.marts 2007 om hårfarvestoffer og disses hudsensibiliserende egenskaber, at kontaktallergierforårsaget af hårfarvningsmidler er et voksende sundhedsproblem for forbrugerne og samfundet.Hårfarvningsmidler fremkalder ofte akut og alvorlig eksem hos brugere, og en person, der er blevetsensibiliseret over for et hårfarvestof i hårfarvningsmidler, kan med tiden udvikle hudallergier overfor det pågældende stof.For at give forbrugerne bedre oplysninger om hårfarvningsmidlers mulige skadelige virkninger, ogfor derved at mindske risikoen for sensibilisering hos forbrugerne, har Kommissionen udarbejdet etforslag om at mærke oxidative hårfarvningsmidler og ikke-oxidative hårfarvningsmidler medindhold af stærkt og yderst sensibiliserende stoffer med supplerende advarsler. De nuværendeobligatoriske anvendelsesbetingelser og advarsler for de forskellige hårfarvestoffer foreslås derforændret.De regulerede hårfarvningsmidler er opført på bilag III i kosmetikdirektivet.Følgende mærkning foreslås:
Hårfarvestoffer kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner.Læs og følg brugsanvisningen.
Dette produkt er ikke beregnet til brug på personer under 16 år.Midlertidige tatoveringer med sort henna kan øge risikoen for allergi.Man skal ikke farve sit hår, hvis:- man har udslæt i ansigtet eller en følsom, irritabel og beskadiget hårbund.- man en gang efter hårfarvning har haft en reaktion.-man tidligere har haft en reaktion på en midlertidig tatovering med sort henna."Kommissionen har identificeret ca. 40 stærkt eller yderst sensibiliserende stoffer, som anvendes ihårfarver. Såfremt et eller flere af disse stoffer tilsættes en hårfarve, skal ovenståendeadvarselsmærkning anvendes, da teksten tilføjes i kolonne f ”Obligatorisk brugsanvisning ogadvarsel på etiketten” i kosmetikdirektivet. I dag lyder den obligatoriske mærkning for nogle afhårfarverne: ”Kan fremkalde allergiske reaktioner”, mens der for andre hårfarver ikke krævesmærkning.

3. Nærhedsprincippet

Da formålet med forslaget er at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældendefællesskabsregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Det er Miljøstyrelsens vurdering, at direktivforslaget skal gennemføres i Danmark ved udstedelseaf en bekendtgørelse. Reglerne skal efter forslaget være gennemført i dansk ret, senest 6måneder efter vedtagelsen af direktivet.Økonomiske og administrative konsekvenser:Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser forvirksomhederne. Forslaget er primært rettet mod producenter og importører af kosmetiskeprodukter. Overgangsperioden til de nye mærkningsregler, der skal anvendes, er lang, 24måneder, således at producenterne og importørerne kan nå at omstille sig til de nye regler. En stordel af procenterne og importørerne i Danmark har dog allerede samme eller lignendeadvarselsmærkning på deres produkter i dag.Forslaget indebærer ingen væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for stat ogkommune.Beskyttelsesniveau:Forslaget vil medføre en mindre forbedring af beskyttelsesniveauet.

5. Høring

Kommissionen har haft en offentlig høring på deres hjemmeside med frist d. 3. oktober 2008.Forslaget har desuden været i høring i Miljøspecialudvalget, hvor der er indkommet følgendebemærkninger.Forbrugerrådet oplyser, at de i konsultationen til Kommissionen i oktober 2008 har foreslået, atadvarslerne på hårfarver med de særligt allergifremkaldende stoffer var ligeså store som påcigaretpakkerne og dermed placeret på forsiden af hårfarveemballagen. Samme advarsel burdevære i forretningen og på hylden ved siden af produkterne. Derudover har de fremhævet, atproducenterne ikke skulle have lov til at skrive om 'patch-testen', hvor forbrugeren prøver farven påhuden, inden de farver hår.
Forbrugerrådet kan dog støtte den danske indstilling, da den forbedrer beskyttelsen af forbrugerne,men mener ikke, at den foreslåede mærkning er tilstrækkelig og opfordrer derfor til, at Danmarkarbejder videre på at få strammet advarslerne op og på at få udfaset de mest skadeligehårfarvestoffer.Der har ikke været bemærkninger i øvrigt.

6. Forhandlingssituationen

Kommissionen har på baggrund af VKFs anbefalinger udarbejdet et forslag om mærkning afoxidative og visse ikke-oxidative hårfarvningsmidler, som har været til offentlig høring påKommissionens hjemmeside. De kommentarer, som Kommissionen modtog under den offentligehøring, blev efterfølgende diskuteret i Kommissionens arbejdsgruppe for kosmetiske produkter.Her har Danmark arbejdet for at få så oplysende en mærkning som muligt, så forbrugerne får denødvendige oplysninger, og dermed kan foretage et oplyst valg. Danmark har blandt andetarbejdet for at bevare sætningen: ”Dette produkt er ikke beregnet til personer under 16 år”.

7. Dansk holdning

Det endelige forslag, der skal stemmes om d. 9. juni 2009, er en mindre restriktiv udgave endKommissionens oprindelige forslag, men det vurderes, at der sker en opstramning på området.Allerede i dag mærker en stor del af producenterne og importørerne deres produkter medadvarsler, der ligner dette, men Danmark har arbejdet for at få mærkningen gjort lovpligtig.Danmark støtter forslaget, som indebærer en mindre forbedring af forbrugerbeskyttelsen, og somer i overensstemmelse med VKFs konklusion.