Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 576
Offentligt
727943_0001.png
727943_0002.png

NOTAT

Til:CC:Fra:Emne:
Folketingets Europaudvalg
J.nr.:Bilag:
400.A.5-3-4-371.
Udenrigsministeriet
Dato:
14. september 2009
EF-Domstolen: Beslutning om dansk intervention i C-506/08 P, My Travel, om akt-indsigt i Kommissionens dokumenter i konkurrencesag om fusion mellem Airtoursplc, nu MyTravel Group plc, og First Choice plc.
1. BaggrundKongeriget Sverige har iværksat appel til prøvelse af dom afsagt den 9. september 2008 af Ret-ten i Første Instans i sag T-403/05, MyTravel Group plc, herefter MyTravel, mod Kommissio-nen. Det bemærkes at Airtours plc efterfølgende har taget navn til MyTravel.Retssagen har sit udspring i T-342/99, Airtours mod Kommissionen, herefter Airtours dom-men. Retten i Første Instans afsagde Airtours dommen den 6. juni 2002 og annullerede hervedKommissionens beslutning af 22. september 1999, hvorefter fusionen mellem Airtours/FirstChoice blev erklæret for uforenelig med fællesskabsretten.MyTravel har efterfølgende anmodet om aktindsigt i Kommissionens interne dokumenter ved-rørende den opfølgning, der blev sat i værk i Kommissionen for at imødegå de kritikpunkter,som dommen gav anledning til. MyTravels interesse i at få aktindsigt i de nævnte dokumenterer efter det oplyste begrundet i MyTravels retlige interesse i forbindelse med et erstatnings-søgsmål ved Retten i Første Instans som følge af Airtours dommen, der som allerede nævntannullerede Kommissionens beslutning om ikke at godkende fusionen mellem Airtours/FirstChoice.Sverige har i nærværende appel nedlagt påstand om, at dommen fra Retten i Første Instans omaktindsigt ophæves for så vidt angår: 1) Kommissionens beslutning af 5. september 2005, hvor-efter MyTravel gives afslag på aktindsigt vedrørende Kommissionens rapport med tilhørendearbejdsdokumenter om Kommissionens overvejelser om dels mulighederne for at iværksætte enappel til prøvelse af Airtours dommen dels en revurdering af undersøgelsesprocedurerne påfusionsområdet; 2) Kommissionens beslutning af 12. oktober 2005, hvorefter MyTravel givesafslag på aktindsigt i andre interne dokumenter udarbejdet i forbindelse med sagen.Sverige har til støtte herfor bl.a. gjort gældende, at forordning om aktindsigt er tilsidesat af Ret-ten i den pågældende dom, idet der i dommen er givet udtryk for, at der skulle gælde et genereltkrav om fortrolighed med hensyn til interne dokumenter om administrative forhold; at der kangives afslag med den begrundelse at tjenestemænd ellers ikke frit ville kunne tilkendegive deresmening; og at der for visse grupper af dokumenter ikke gælder et krav om individuel og konkret
undersøgelse af hvert enkelt dokument. Sverige har også gjort gældende, at Rettens accept afKommissionens undersøgelse for så vidt angår tilstedeværelse af en mere tungtvejende offentliginteresse indebærer, at der ikke er sket en fuld prøvelse af dette hensyn.2. Sagens betydning for DanmarkI den konkrete sag har regeringen besluttet at intervenere til støtte for Sverige, idet der argu-menteres for at Kommissionens beslutninger er behæftet med mangler, da der ikke er sket entilstrækkelig konkret og individuel undersøgelse af de involverede dokumenter, og da de rele-vante undtagelsesbestemmelser ikke er anvendt strengt.Det bemærkes, at regeringen dermed ikke har taget stilling til, om dokumenterne i den konkretesag skal udleveres eller ej. Regeringen vil i den konkrete sag udtrykke forståelse for, at der gene-relt set er behov for at beskytte EU-institutionernes interne beslutningsprocedurer. Regeringenvil i den forbindelse argumentere for, at der i sager som den foreliggende ofte er beskyttelses-værdige interesser, som efter en konkret og individuel afvejning kan føre til, at de omhandlededokumenter ikke kan udleveres. Der ses intet til hinder for, at EU-institutionerne i sådanne sa-ger, som andre sager i øvrigt, anvender hovedregler og formodningsregler, når der skal tagesstilling til, hvorvidt de pågældende dokumenter skal udleveres, så længe der ikke herved sker enafskæring af den konkrete og individuelle vurdering af hvert enkelt dokument.
Udenrigsministeriet
- 2-