EU-Koordination

J.nr.

Ref. Kirst

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

     

 

Kommissionens forslag til Kommissionens direktiv om 31. tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 67/548/EØF (stofdirektivet) om tilnærmelse af lovgivning om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer.

 

 

Formålet med forslaget er at tilpasse stofdirektivets bilag I – listen over farlige stoffer - på baggrund af aktuel videnskabelig/teknisk viden.

 

Bilag I til stofdirektivet indeholder klassificeringer og mærkninger for ca. 8000 kemiske stoffer og stofgrupper. Dette bilag foreslås ændret som følger:

 

-          91 indgange (indexnumre), som allerede i dag findes pÃ¥ bilag I, ændrer klassificering, deriblandt 6 indgange til 12 nikkelforbindelser, mineraluld og keramiske fibre.

 

-          385 indgange (indexnumre), der ikke tidligere har været pÃ¥ bilag I, bliver klassificerede som farlige, herunder 117 nikkelforbindelser, 18 borater samt N-methylpyrrolidon.

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning i komitéen den 19. november 2008.

 

Forslaget vil medføre udgifter for producenter og importører til omklassificering og mærkning af de stoffer og produkter, der ændrer klassificering. Forslaget vurderes ikke at have kommunale eller statsfinansielle konsekvenser.

 

Forslaget vurderes at højne beskyttelsesniveauet i Danmark for såvel sundheden som miljøet.

 

Regeringen er af den opfattelse, at forslagets nye og ændrede klassificeringer er med til at sikre en opdateret, ensartet klassificering og mærkning i hele EU for alvorlige sundhedseffekter. Danmark har været rapportør for fem af nikkelstofferne i EU’s program for risikovurdering af eksisterende stoffer, og arbejdet hermed anvendes nu ved klassificeringen af nikkelstofferne. Regeringen lægger særlig vægt på, at det er lykkedes at klassificere nikkelstofferne for deres kræftfremkaldende og sensibiliserende effekt og agter derfor at stemme for forslaget.