Notat

til

 Folketingets Europaudvalg og Skatteudvalg

 

om åbningsskrivelse vedrørende bestemmelsen om momsgrupper i momslovens § 47, stk. 4

 

Kommissionen har i åbningsskrivelse nr. 2008/2147 af 23. september 2008 konkluderet, at den danske momslovs § 47, stk. 4, er i strid med artikel 9 og 11 i momssystemdirektivet.

Momslovens § 47, stk. 4, 1. pkt., muliggør, at flere afgiftspligtige personer, der udelukkende driver registreringspligtig virksomhed, efter anmodning kan registreres under ét. Ikke-afgiftspligtige personer kan imidlertid også, under visse betingelser, få tilladelse til at blive registreret under ét med afgiftspligtige personer, jf. § 47, stk. 4, 2.-4. pkt.  

Det er Kommissionens opfattelse, at henvisningen til "personer", som i henhold til momssystemdirektivets artikel 11 kan indgå i en såkaldt momsgruppe, udelukkende omfatter afgiftspligtige personer som omhandlet i direktivets artikel 9, stk. 1. Derfor konkluderer Kommissionen, at de danske regler er i strid med momssystemdirektivets artikel 11, idet de tillader, at der i momsgrupper kan deltage ikke-afgiftspligtige personer. Kommissionen henviser til støtte for dette synspunkt dels til bestemmelsens ordlyd og formål, dels til Generaladvokat Van Gervens forslag til afgørelse i sag C-60/90, Polysar.

Det er heroverfor Skatteministeriets opfattelse, at der hverken i ordlyden af momssystemdirektivets artikel 11, forarbejderne til den tidligere gældende, enslydende bestemmelse i 6. momsdirektiv eller i praksis fra EF-Domstolen er støtte for Kommissionens synspunkter.  

Momssystemdirektivets artikel 11 beskriver de mulige deltagere i en momsgruppe som "personer" og ikke som "afgiftspligtige personer". Sidstnævnte begreb anvendes ellers konsekvent, når der i direktivet henvises hertil. Da udtrykket "personer" endvidere i andre bestemmelser i direktivet anvendes som en samlebetegnelse for afgiftspligtige og ikke-afgiftspligtige personer, må ordlyden fortolkes derhen, at det er muligt at lade ikke-afgiftspligtige personer deltage i en momsgruppe. 

Forarbejderne til bestemmelsen forudsætter heller ikke, at alle deltagere i en momsgruppe skal være afgiftspligtige personer. Forarbejderne kræver blot, ligesom ordlyden, en tilknytning mellem de deltagende personer af finansiel, økonomisk og organisatorisk art. Dette krav er der taget højde for i momslovens § 47, stk. 4, 3. pkt. 

Kommissionen henviser til Generaladvokatens forslag til afgørelse i Polysar-sagen (sag C-60/90), men i sin dom i sagen anvendte EF-Domstolen ikke Generaladvokatens argumentation som begrundelse for domsresultatet.

Endelig fremhæver Skatteministeriet, at muligheden for at tillade ikke-afgiftspligtige personers deltagelse i en momsgruppe ikke kan anses for at føre til en reduktion af merværdiafgiftsprovenuet.