Miljøstyrelsen                                                                                                         26 november 2008

Jord & Affald                                                                                                   J.nr. MST-7504-00001                 

 

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

 

Kommissionens forslag til beslutning om betingelserne for at plastkasser og –paller kan undtages fra de bestemmelser om koncentrationsniveauer for tungmetaller, der er fastlagt i emballage-direktivet 94/62/EF

 

Kommissionen sendte den 5. november 2008 ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994 om emballage og emballageaffald, artikel 11, stk. 3.

 

Forslaget er af Kommissionen sat på dagsordenen til afstemning på mødet i den tekniske komité under emballagedirektivet den 10. december 2008.

 

Forslaget forlænger den gældende undtagelse for plastkasser og paller, der benyttes og genanvendes inden for lukkede og kontrollerede produktcykler, og som indebærer, at disse kan anvendes, selvom de har et højere tungmetalindhold end emballagedirektivets grænseværdi på 100 ppm i den enkelte emballage. Det er en forudsætning for undtagelsen, at tungmetallerne ikke er forsætligt tilsat i fremstillingsprocessen, men at grænseværdien kun overskrides i emballagen, fordi den er fremstillet af genvundne materialer.

 

Når tungmetallerne én gang er i emballagerne, bliver de der, og man kan således kun nedbringe indholdet ved at fortynde sig ud af det (dvs. tilsætte nyt materiel i genanvendelsesprocessen).

Det er energi-, ressource- og miljømæssigt bedre at genbruge plastkasser og –paller så længe som muligt og efter endt brug genanvende dem som materiale til fremstilling af nye emballager end at sende dem til forbrænding eller på deponi og købe nye kasser og paller fremstillet af virgint plastmateriale.

 

Kommissionen har udarbejdet et studie om forbruget af plastkasser og –paller med for højt tungmetalindhold, herunder om eventuel indvirkning på miljø og sundhed. Konklusionen er her, at genbruget af plastkasserne og –pallerne er en enkel og effektiv måde at indkapsle tungmetallerne på, og at analyser viser, at der ikke er nogen miljø- eller sundhedsmæssige risici forbundet med at bruge emballagerne. Modsat konkluderes det, at såfremt undtagelsesbestemmelserne ikke forlænges, vil der på europæisk plan være behov for at deponere eller forbrænde op mod 2,5 millioner tons plast blandet med tungmetal - i begge tilfælde med risiko for udsivning af tungmetaller til det omgivende miljø.

 

Forslaget har ingen nævneværdige økonomiske eller erhvervsadministrative konsekvenser, og forslaget ændrer ikke det nuværende beskyttelsesniveau.

 

Regeringen agter på denne baggrund at tilslutte sig Kommissionens forslag.