Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del EU-note E 9
Offentligt
601754_0001.png
601754_0002.png

Europaudvalget

Folketingets repræsentant i Bruxelles

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere23. oktober 2008

Ny handelskommissær: Catherine Ashton godkendt af Europa-

Parlamentet

Onsdag under Strasbourg-samlingen (okt. 2008) blev Baronesse CatherineAshton godkendt af Europa-Parlamentet som ny kommissær fra Storbritanni-en. Der var ved afstemningen overvældende flertal for at acceptere hendemed 538 stemmer for og blot 40 imod, mens 63 afstod fra at stemme.Mandag aften svarede Ashton på spørgsmål fra medlemmerne i en tre timerlang høring ved Europa-Parlamentet, hvilket førte frem til afstemningen omParlamentets holdning til at lade hende blive ny kommissær i Europa-kommissionen. Ashton var nomineret til at erstatte den britiske kommissær forPeter Mandelson og til at overtage hans portefølje som handelskommissær.Høringen foregik derfor i Udvalget for international handel med deltagelseogså fra Udvalget for udvikling samt Udenrigsudvalget.Parlamentet har formelt ingen juridisk ret til at afvise Ashton som ny kommis-sær, men havde de stemt imod hende kunne det have fået politiske konse-kvenser.

Høringens forløb og emner

Under Ashtons egen indledende tale og præsentation lagde hun vægt på sitstore engagement i EU og sin lange erfaring både som parlamentariker ogmed regeringsførelse i England. Det hun dog kraftigst understregede var sinekompetencer som forhandler. Dette måtte hun også vende tilbage til, da derved et par lejligheder blev spurgt til hendes personlige kvalifikationer i forholdtil porteføljen som ikke er et emneområde, hun har arbejdet med før.Parlamentets spørgsmål til Ashton var i øvrigt ganske specifikke og gik påmange forskellige forhold. Et, som blev nævnt adskillige gange af parlamenta-rikerne, var WTO og Doha-runden, som mange var frustrerede over ikke erafsluttet. Ashton fremsatte på det bestemteste sin overbevisning om, at Doha-
1/2
runden kan nå en konstruktiv afslutning og påpegede, at dette vil være hen-des allervigtigste projekt, hvis hun bliver kommissær. Men også forholdet tilAsien, Rusland, Georgien og frihandelsaftaler med andre østlande blev bragtpå bane, samt bæredygtig udvikling, menneskerettigheder og de fattiges vil-kår.Den finansielle krise var et emne, som gik igen i så godt som alle spørgsmål,og som fik nogle medlemmer til at være ekstra kritiske overfor Ashtons egnet-hed til kommissærstillingen. Hun svarede dog med overbevisning, at hun vilkunne klare jobbet, ikke mindst med støtte fra den dygtige ekspertstab. Huntøvede heller ikke med at henvise enkelte spørgsmål til besvarelse på et se-nere tidspunkt, hvor hun har sat sig grundigere ind i tingene, end de på tids-punktet 10 dage i rollen havde tilladt.Der var desuden fokus på Ashtons vilje til at informere og arbejde sammenmed Europa-Parlamentet, hvilket hun udtrykte sig meget positivt overfor. Hunblev spurgt om hvordan hun vil udøve sin ansvarlighed overfor Europa-Parlamentet, og svarede herpå at hun vil forpligte sig til regelmæssigt at del-tage i plenarsamlinger, være tilgængelig og rapportere om Kommissionensforehavender samt lytte seriøst til Parlamentets synspunkter. Hun udtryktedesuden sin respekt for Europa-Parlamentet som det eneste direkte valgteorgan og for den vigtige rolle, det spiller for udviklingen af EU. Hun levedehermed udmærket op til, hvad Parlamentet kunne ønske sig af en ny kommis-sær.Visse kommentarer og spørgsmål havde at gøre med utilfredshed med hen-des forgænger, men dette valgte hun ikke at forholde sig til.Der blev under hele høringen bevaret en god stemning, og kun få spørgsmålvar mere end almindeligt kritiske. At hun siden blev bakket op af så stort etflertal ved afstemningen bekræfter Europa-Parlamentets tilfredshed med hen-des kompetencer og målsætninger. Hermed bliver Baronesse Catherine Ash-ton den første kvindelige kommissær fra Storbritannien og den første kvinde-lige handelskommissær.
Med venlig hilsenSofie Grønbek Jørgensen
2/2