Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
725223_0001.png
725223_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 11. september 2009Sagsnr.: 121FVM 689
Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 10. juli 2009 (spørgsmål nr. 146) udbedtsig besvarelse af følgende spørgsmål fra Lone Dybkjær (RV):

Spørgsmål 146:

”Ministeren bedes redegøre for, om regeringen vil arbejde aktivt for, at medlemslandenekan indføre nationale forbud mod import og anvendelse af GMO’er og/eller særligeregler for anvendelse af GMO’er, som er godkendt i EU, set i lyset af den kampagnesom regeringspartierne og regeringens støtteparti førte forud for valget til Europa-Parlamentet, hvor der blev slået på, at EU ikke skal blande sig i alt.”

Svar:

Reglerne for import og anvendelse af genmodificerede fødevarer og foder er fastsat iforordning (EF) nr. 1829/2003 om genmodificerede fødevarer (GMO-forordningen) oger dermed fuldt harmoniserede i EU. Reglerne regulerer også anden anvendelse afGMO’er, der kan anvendes til fødevarer og foder, herunder dyrkning.Der er i reglerne indbygget en beskyttelsesklausul i form af henvisning til EU’sfødevareforordning (forordning (EF) nr. 178/2002), der tillader et medlemsland atindføre midlertidige beredskabsforanstaltninger (for eksempel forbud mod markeds-føring), såfremt det er åbenbart, at en godkendt GMO må formodes at udgøre enalvorlig risiko for menneskers sundhed, dyresundheden eller miljøet. Eventuelle forbudmod markedsføring i EU skal være baseret på nye eller supplerende oplysninger eller pågrundlag af ny eller supplerende videnskabelig viden.Herudover har Danmark og en række andre medlemsstater indført nationalesameksistensregler, der regulerer dyrkningen af GM-afgrøder med henblik på, at disseikke spreder sig unødigt til konventionelle og økologisk dyrkede afgrøder.
Endelig støtter regeringen, at det indenfor gældende lovgivning undersøges, hvordan fxspørgsmålet om beskyttelse af særlig sårbar natur og økosystemer samt hensyntagen tilsærlige landbrugssystemer kan indgå i godkendelsen.
2