Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

Finansministeren

21. november 2008

 

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 4 (alm. del) af 23. oktober 2008

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for udviklingen i den rente, som reelt betales ved lånoptagning i Danmark sammenlignet med Euro-landene det sidste år?

Svar:

Spændet mellem de pengepolitiske renter i Danmark og i euroområdet, som er de toneangivende renter til hvilke pengeinstitutter låner penge i centralbankerne, er gennem de seneste måneder blevet udvidet betydeligt. Tiltagende pres på den danske krones kurs over for euroen har betydet, at Danmark Nationalbank har måttet hæve udlånsrenten, mens Den Europæiske Centralbank omvendt har sænket sin udlånsrente. Det pengepolitiske rentespænd er således udvidet fra 0,35 pct.-enheder til 1,75 pct.-enheder, jf. figur 1a.

Også spændet mellem de kortfristede pengemarkedsrenter, som er de renter pengeinstitutterne låner penge hos hinanden til, er steget betydeligt mellem Danmark og euroområdet. Efter en periode hvor pengemarkedsrenterne i både Danmark og euroområdet har været stigende, som følge af den tiltagende tilfrysning af markedet for interbanklån, er pengemarkedsrenterne i euroområdet faldet med betydelig højere hastighed end i Danmark, således at der nu er et væsentligt kort pengemarkedsrentespænd, jf. figur 1b. Det skal ses i sammenhæng med udvidelsen af det pengepolitiske rentespænd.

Figur 1a

 

Figur 1b

Pengepolitiske renter i Danmark hhv. euroområdet

Korte pengemarkedsrenter i Danmark hhv. euroområdet (3 mdr.)

 

 

Kilde: EcoWin

Sammenligning af de europæiske husholdningers lånerenter på tværs af landegrænserne er – i modsætning til de mere officielle rentespænd på langfristede statsobligationer – behæftet med nogen usikkerhed. Dette skyldes ikke mindst, at de enkelte landes systemer for boligfinansiering er meget forskellige og i høj grad beror på nationale traditioner.

I Danmark benyttes typisk en 30-Ã¥rig realkreditrente eller en 1-Ã¥rig fleksrente som estimat for boligfinansieringsomkostningerne.

Med forbehold for de betydelige sammenligningsvanskeligheder, herunder i forhold til forskellige løbetider, viser en overordnet sammenligning af husholdningernes gennemsnitlige renter på lån optaget med henblik på boligfinansiering, at renten på boliglån med variabel rente eller årlig refinansiering generelt er en smule højere i Danmark end i euroområdet, jf. figur 2a. Også for så vidt angår nye boliglån med fast rente i mere end 10 år har renten i Danmark generelt ligget et stykke over renten i euroområdet. Rentespændet på de lange boligrenter er blevet udvidet en smule i løbet af 2008, jf. figur 2b.

Figur 2a

 

Figur 2b

Effektiv rente på boliglån med variabel rente eller 1-årig refinansiering

Rente på boliglån med mere end 10 års fast rente

 

 

Kilde:      EcoWin

Anm:      Figurerne angiver de effektive renter på boliglån (realkreditinstitutters nyudlån til husholdninger). Figur 1a omfatter lån, hvor den aftalte rente er fast i et år eller derunder. Figur 1b omfatter lån, hvor den aftalte rente er fast i mere end 10 år.

 

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen