Dato:

 

Kontor:

Internationalt kontor

J.nr.:

2008/4013-75

Sagsbeh.:

ARA

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 50 stillet af Folketingets Europaudvalg til udenrigsministeren den 3. december 2008 (Alm. del).

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren be- eller afkræfte oplysningerne i vedlagte læserbrev, af Niels Ryding fra Jyllands-Postens hjemmeside den 30.11.08, om at man i Storbritannien er i gang med en udrensning af sproget for at fjerne ord, som kan virke stødende på muslimer?”

 

Svar:

 

Det formodes at være artiklen ”Quod erat discriminanum” fra avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung den 30. november 2008, der refereres til i det læserbrev, der omtales i spørgsmålet.

 

Artiklen beskriver for det første indførelse af sproglige retningslinier mv. for medarbejdere i en række britiske kommuner med det formål at fremme anvendelsen af et enkelt, tilpasset og forståeligt sprog. Det fremgår af artiklen, at retningslinierne er indført af hensyn til borgerne generelt, herunder også borgere, der ikke har engelsk som deres modersmål.   

 

Det fremgår endvidere af artiklen, at bystyret i Oxford har besluttet at erstatte ordet ”jul” i byens årlige julefest med betegnelsen ”vinter-lys-festival” for at skabe mulighed for, at alle uanset religion kan være en del af festen.

 

Der er således i artiklen ikke konkrete oplysninger, der indikerer, at de pågældende tiltag skulle have baggrund i et ønske om at fjerne ord, der kan virke stødende på muslimer.