Dato:

 

Kontor:

Internationalt kontor

J.nr.:

2008/4013-74

Sagsbeh.:

ARA

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 51 stillet af Folketingets Europaudvalg (EEU) til udenrigsministeren den 3. december 2008 (omtrykt den 5. december 2008) (Alm. del).

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren, jf. vedlagte artikel fra Morgenavisen Jyllandsposten den 26. november 2008, bekræfte, at den hollandske regering vil forbyde muslimsk tildækning på skoler, højere læreanstalter og universiteter, herunder at forbudet skal være generelt, og vil ministeren oplyse, om Danmark kan gennemføre en lignende ordning?”

 

Svar:

 

De nederlandske myndigheder har oplyst, at den nederlandske regering har planer om et forbud mod ansigtsdækkende beklædning på undervisningsinstitutioner. Regler om et sådant forbud er under udarbejdelse i det nederlandske Undervisningsministerium.

 

Forbuddet forventes ifølge de nederlandske myndigheder at ville indebære et forbud mod enhver form for ansigtsdækkende beklædning på alle former for uddannelsesinstitutioner, herunder universiteterne. Forbuddet forventes at ville omfatte alle personer, der færdes på en given uddannelsesinstitutions område inden for det tidsrum, hvor der foregår undervisning med videre. Det forventes, at forbuddet vil kunne træde i kraft i løbet af 2010.

 

Undervisningsministeriet har oplyst, at der ikke er planer om at indføre forbud mod hovedbeklædning på de uddannelsesinstitutioner, der hører under ministeriets ressort.

 

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har oplyst, at der ikke i universitetsloven eller anden lovgivning inden for ministeriets ressort er hjemmel til at forbyde muslimsk tildækning på universiteterne. Desuden har Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling ikke kendskab til, at der skulle være planer om at indføre forbud mod hovedbeklædning på de uddannelsesinstitutioner, der hører under ministeriets ressort.