STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  18. februar 2009

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på udvalgsspørgsmål 80 stillet af Folketingets Europaudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren bekræfte, at de tilkendegivelser, der er givet til Irland op til en kommende ny folkeafstemning, intet indeholder, som ikke allerede fremgår af Lissabon-traktaten og tidligere tilkendegivelser?”

 

 

 

Svar:

 

En række elementer i Lissabon-traktaten har givet anledning til irske ønsker om præciseringer. Disse ønsker blev præsenteret på Det Europæiske Råds møde den 11. – 12. december 2008. I den forbindelse har man fra irsk side ønsket retlige garantier på tre hovedområder vedrørende skattepolitik, Irlands neutralitetspolitik og den irske forfatnings bestemmelser vedrørende retten til liv, uddannelse og familie.

 

Den irske regering har endvidere ønsket en bekræftelse af den vægt, som EU-samarbejdet tillægger bl.a. arbejdstagerrettigheder.

 

Den nærmere tekniske udmøntning af aftalen fra Det Europæiske Råd i december 2008 vil skulle finde sted i løbet af 2009.