Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
674929_0001.png
674929_0002.png
Til Ministeren for Sundhed og Forebyggelse ogVidenskabsministeren
København, den 31. marts 2009Sagsnr.: 12308
Kære Jakob Axel Nielsen og Helge Sander
Tak for jeres svarbreve vedrørende mulighederne for at lade DANMAP-overvågningenomfatte eventuel resistensudvikling, som følge af markedsføring af GMO’erindeholdende det antibiotikaresistente markørgen (ARM-gen) nptII.På den baggrund har jeg anmodet Fødevareinstituttet ved DTU om også at lave envurdering af rationalet i og mulighederne for at lade ARM-gener, herunder nptII-genet,indgå i den overvågning, der foregår i DANMAP-regi.Fødevareinstituttet har nu svaret på denne henvendelse, jf. vedlagte kopi.Af brevet fremgår det bl.a., at det vil være muligt at undersøge for forekomst af nptII,som følge af markedsføring af GMO majs, i de bakterier der allerede er indsamlet somen del af DANMAP-overvågningen. Dette kræver dog bl.a. udvikling af metode mv.DTU bemærker endvidere, at DANMAP programmet allerede overvåger forekomsten afresistens overfor neomycin; det antibiotikum som nptII giver resistens over for. Medsupplerende molekylærbiologiske undersøgelser, vil det kunne undersøges, hvorvidtvæsentlige stigninger i neomycinresistens, skyldes GMO anvendelse.Endelig henholder DTU sig til tidligere vurderinger af nptII-genet, hvoraf det fremgår, atder ikke nogen risiko for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet ved detanvendte nptII-gen, som forekommer i MON863. Dette bekræftes tillige i brevet fravidenskabsministeren, hvor Forskningsrådet for Natur og Univers samt Forskningsrådetfor Teknologi og Produktion konkluderer, at mangeårig anvendelse af ARM-genet nptIIgennem undersøgelser ikke har påvist problemer i forhold til resistensudvikling. Rådenevurderer derfor ikke, at det er fagligt nødvendigt at inddrage ARM-genet nptII iDANMAP-overvågningen.Jeg har på den baggrund besluttet ikke at foranledige, at der i DANMAP-regi sker ensærskilt løbende overvågning af resistensudvikling, som følge af markedsføring afGMO’er indeholdende nptII-genet på nuværende tidspunkt.
På baggrund af brevet fra Fødevareinstituttet kan jeg forstå, at det også er en mulighed atforetage supplerende molekylærbiologiske undersøgelser på baggrund af konkreteresistensstigninger, og på den baggrund konstatere, hvorvidt stigningen skyldes GMOanvendelse.For at imødekomme eventuel fortsat tvivl om sammenhængen mellem anvendelse ofGMO’er og resistensproblemer, vil jeg opfordre til, at man i DANMAP-regi fortsætterovervågningen af neomycinresistens, og at man i tilfælde af væsentlige stigningeriværksætter supplerende molekylærbiologiske undersøgelser, der kan afdække, hvorvidtstigningen skyldes anvendelse af GMO’er indeholdende nptII-genet.
Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen
Kopi:Direktør for Fødevareinstituttet ved DTU, Henrik Caspar WegenerBestyrelsen for DANMAP v.Frank M. Aarestrup, DTU FødevareinstituttetHanne-Dorthe Emborg, DTU FødevareinstituttetFlemming Bager, DTU VeterinærinstituttetJustin C. Ajufo, FødevarestyrelsenAnnette Cleveland Nielsen, FødevarestyrelsenNiels Frimodt-Møller, Statens SeruminstitutAnnette M. Hammerum, Statens SeruminstitutRobert Skov, Statens SeruminstitutJan Poulsen, Lægemiddelstyrelsen
2