Retsudvalget 2008-09
B 141
Offentligt
688510_0001.png
688510_0002.png
688510_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2009Politikontoret2009-157-0074ANS43312
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om bekæmpelse af organiseret kriminalitet og væbnedeopgør (B 14l), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 12. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod(EL).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

folketingsbeslutning om bekæmpelse af organiseret kriminalitet og

væbnede opgør (B 14l):

”Ministeren udtalte under førstebehandlingen, at beslutnings-forlaget var overflødigt; det må jo være, fordi ministeren støt-ter indholdet. Så vil ministeren støtte, at der indføres et effek-tivt nationalt våbenregister, og at antallet af mennesker, derlovligt må have våben i deres hjem, indskrænkes kraftigt?”

Svar:

Efter våbenlovens § 1, jf. § 2, er det forbudt uden tilladelse fra justitsmi-nisteren eller den, han bemyndiger dertil, at indføre, tilvirke, erhverve,besidde, bære eller anvende en række nærmere angivne våben, herunderbl.a. skydevåben og ammunition hertil.Politiet er i våbenbekendtgørelsen bemyndiget til at meddele tilladelse tilen række typer af våben, herunder almindelige håndskydevåben og am-munition hertil. Tilladelserne registreres i politiets våbenregister, jf. vå-bencirkulærets § 29, stk. 3. Rigspolitiet har oplyst, at der i politiets vå-benregister den 17. april 2009 var registreret i alt 202.599 tilladelser, somvedrører både jagtvåben, pistoler, revolvere, signalvåben og blankvåben.Efter våbenbekendtgørelsens §§ 4-7 kan visse skytte- og jagtforeningerendvidere give våbenpåtegning på foreningernes medlemsbeviser til visseskydevåben efter indhentelse af samtykke fra politiet i hvert enkelt til-fælde. De pågældende medlemmer kan herefter til eget brug erhverve,besidde, bære og anvende de skydevåben, der er nævnt i våbenpåtegnin-gen, jf. våbenlovens § 2 c. Våbenpåtegningerne registreres i skyttefore-ningernes våbenregister. I de tilfælde, hvor et skytteforeningsvåben skal be-nyttes i udlandet, registreres det i politiets våbenregister.Det følger i øvrigt af våbenlovens § 2 a, stk. 1 og 2, at indehavere af jagt-tegn – som kun kan udstedes med politiets samtykke, jf. lovens § 2 b – ogmedlemmer af skytteforeninger, der har en våbenpåtegning til glatløbedehaglgeværer på medlemsbeviset, jf. ovenfor, til eget brug kan erhverve,besidde, bære og anvende glatløbede haglgeværer. Den, som erhverver etglatløbet haglgevær i henhold til disse regler, skal indgive anmeldelseherom til politiet inden 8 dage fra erhvervelsen, jf. våbenbekendtgørel-sens § 40, hvorefter erhvervelsen registreres i politiets våbenregister.
2
Våbentilladelse og samtykke til våbenpåtegning og jagttegn kan kunmeddeles til personer, om hvis personlige forhold og hidtidige vandel,der ikke forligger oplysninger, som gør det betænkeligt at imødekommeansøgningen, jf. våbenbekendtgørelsens § 36.Meddelelse af tilladelse/samtykke sker i øvrigt i overensstemmelse medreglerne i våbencirkulæret, og mulighederne for at opnå tilladel-se/samtykke afhænger således bl.a. af den konkrete våbentype og våbnetspåtænkte anvendelse.Justitsministeriet har ingen aktuelle planer om at foretage ændringer påområdet.
3