(FOU B-24-Spørgsmål 1)

 

 

18. november 2008

Spørgsmål nr. 1:

Der ønskes en beskrivelse af uddannelsesprogrammerne for de afghanske styrker.

Svar:

Den afghanske regering og det internationale samfund arbejder på at realisere beslutningen om at øge antallet af soldater i den afghanske hær fra det tidligere planlagte antal på ca. 80.000 til det nu planlagte antal på ca. 134.000 soldater, hvoraf de ca. 12.000 vil være under uddannelse. Aktuelt er der ca. 70.000 personer i den afghanske hær.

 

På baggrund af den afghanske regerings og det internationale samfunds målsætninger er det hensigten, at den afghanske hærs enheder i Helmand i løbet af strategiperioden (2008-2012) skal have gennemført træning og nået et uddannelsesniveau, der sætter dem i stand til at løse de opgaver, som relaterer sig til respektive enhedstyper til og med brigadeniveau.

 

De overordnede uddannelsesprogrammer fastlægges af Combined Security Transition Command – Afghanistan (CSTC-A), mens ISAF Operational Mentor Liason Teams (OMLT) tilknyttet afghanske enheder gennemfører uddannelse og vejledning i planlægning samt udførelse af operationer. Uddannelsen foregår i fire faser gående fra grunduddannelse af den enkelte soldat til uddannelse af enheder.

 

De afghanske enheder vil som udgangspunkt indledningsvis have tilknyttet et OMLT. Når den afghanske enheds uddannelsesniveau muliggør det, afløses OMLT af et ISAF-forbindelseshold, som primært varetager forbindelse og koordination mellem de afghanske sikkerhedsstyrker og ISAF-enhederne, sekundært uddannelse og vejledning.