Bilag til udenrigsministerens                                                                               Forsvarsudvalget

skrivelse af 18. november 2008                                                                     (B 24 – spørgsmål 10)

                                                                                                                                              (offentligt)

 

Spørgsmål nr.: 10

Hvilken økonomisk støtte er der aftalt til de bønder, der må opgive valmueproduktionen, så de kan dyrke alternative afgrøder?

 

Svar:

Den nationale afghanske narkotikabekæmpelsesstrategi fokuserer på tilvejebringelse af alternative indkomstkilder. Dette foregår bl.a. gennem støtte til dyrkning af andre afgrøder, herunder champignon, safran og hvede. Endvidere forsøges silkeormehold og biavl introduceret som alternativer til narkotikaøkonomien. 

 

Der ydes for øjeblikket ikke direkte dansk støtte til narkotikabekæmpelsesprojekter i Helmand. De danske stabiliseringsrådgivere i Gereshk understøtter i disse dage myndighedernes levering af gratis såsæd (hvede) til bønderne i området med henblik på at sikre et alternativ til narkotikaøkonomien. Bønderne er efterfølgende sikret salg af afgrøderne gennem regeringens tilbagekøbsgaranti.

 

Generelt er den danske indsats inden for uddannelsessektoren også et led i tilvejebringelsen af alternative indkomstkilder på længere sigt. Desuden påtænkes et dansk bidrag til den generelle britiske narkotikabekæmpelsesindsats i Helmand, der er i overensstemmelse med de afghanske myndigheders strategi.