(FOU B-24-Spørgsmål 13)

 

 

18. november 2008

Spørgsmål nr. 13:

Der ønskes en oversigt over materielskaderne i den forløbne mandatperiode, herunder omfanget af de økonomiske tab. Er de økonomiske tab indbefattet i de samlede anslåede udgifter for operationen?

Svar:

Forsvarsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse.

 

Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:

 

”Deltagelsen i internationale operationer med høj intensitet har medført tab og skade på materiel som følge af kamphandlinger i et omfang, der ikke var forudset ved indgåelsen af indeværende forsvarsforlig.

Alene i perioden fra januar 2006 til oktober 2008 har forsvaret i forbindelse med operationerne i Afghanistan fået skadet 46 køretøjer. Vurderingen af, hvorvidt de 46 køretøjer er totalskadet eller kan repareres, er endnu ikke afsluttet. Den foreløbige vurdering peger på, at minimum én kampvogn og nogle af de øvrige køretøjer er totalskadede.

 

Dertil kommer tab af andre materielgenstande og personlig udrustning, f.eks. containere, uniformer, våben, mørkekampmateriel, radiomateriel, sanitetsmateriel, ingeniørmateriel, beskyttelsesmateriel, minerydningsmateriel mv.

 

De økonomiske tab og udgifter til reparation vil selvsagt kunne variere betydeligt fra år til år, bl.a. på grund af karakteren af de operationer, som de danske styrker måtte deltage i.

 

Genanskaffelsesprisen for de køretøjer, der er blevet totalskadet i de tre første kvartaler af 2008, udestår fortsat, men vurderes i omegnen af ca. 200 mio. kr., som finansieres af § 12, Forsvarskommandoens ordinære driftsbevilling.

 

De samlede anslåede merudgifter for operationen inkluderer reparation af ikke totalskadet materiel.”

 

Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.