Bilag til udenrigsministerens                                                                               Forsvarsudvalget

skrivelse af 18. november 2008                                                                     (B 24 – spørgsmål 17)

                                                                                                                                              (offentligt)

 

Spørgsmål nr.: 17

Har regeringen formuleret en konkret samtænkningsstrategi? Hvordan vil den i givet fald blive udmøntet?

 

Svar:

Regeringen har ikke en samlet samtænkningsstrategi, men de overordnede rammer for samarbejdet imellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet i de konkrete indsatser er specificeret i Forsvarsforliget 2004 og retningslinjerne for civil-militært samarbejde 2004, senest revideret i 2006.  De overordnede rammer udmøntes i strategierne for de enkelte indsatser.   Regeringens Embedsmandsgruppe for Civil-Militær Samtænkning overvejer dog behovet for en overordnet strategi, og DIIS analysen vil være et vigtigt input hertil.

 

I Afghanistan-strategien 2008 – 2012 er det centrale princip netop integrering af den politiske, civile og militære indsats. På det operative og taktiske niveau udføres den integrerede indsats i et tæt samarbejde mellem de militære styrker og udviklingsrådgivere – for begges vedkommende både danske og internationale aktører, herunder særligt de britiske.  De årlige Helmand-planer redegør for den konkrete gennemførelse af den integrerede indsats i Helmand. Udenrigsministeriet indgår i planlægningen og gennemførelsen af træningsmoduler i forbindelse med forberedelsen af Forsvarets personel før udsendelse til Afghanistan for at sikre en fælles forståelse af formålet med den integrerede indsats og den opgave der skal løses i fællesskab. Endvidere sikres gennemførelsen af den integrerede indsats gennem ugentlige møder mellem de relevante ministerier og styrelser for at sikre koordinering og konstant informationsudveksling.