(FOU B-24-Spørgsmål 26)

 

 

28. november 2008

Spørgsmål nr. 26:

I forlængelse af svar på spørgsmål 23 ønskes følgende afklaret:

Er det korrekt opfattet, at de 40 personer, der ”ekstraordinært” kan udsendes i form af specialstyrker, kan udsendes uden forudgående rådslagning i Det Udenrigspolitiske Nævn, samt at øvrige udsendelser af specialstyrker skal forelægges Nævnet?

Skal de i besvarelsen beskrevne opgaver udelukkende varetages af de specialstyrker, hvis udsendelse først skal forelægges i Det Udenrigspolitiske Nævn?

Svar:

Skulle der opstå en situation, hvor en konkret trussel mod danske styrker eller civilt personel gør det påkrævet at træffe særlige foranstaltninger, vil der yderligere ekstraordinært kunne udsendes et mindre bidrag på op til 40 personer i form af specialister, herunder egentlige specialoperationsstyrker.

 

Et tilsvarende afsnit er indeholdt i det forudgående beslutningsforslag (B 161) om det danske bidrag til ISAF Afghanistan.

 

Skulle en ekstraordinær sikkerhedstrussel opstå, har regeringen – som hidtil – til hensigt forudgående at inddrage Nævnet.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 23, hvoraf det fremgår, hvilke opgavetyper mv. der generelt kan forudses ved indsættelse af specialoperationsstyrker i rammen af ISAF.

 

Hvilke typer af opgaver, som ekstraordinært udsendte specialoperationsstyrker i givet fald vil skulle løse, vil afhænge af den situation, som har foranlediget den ekstraordinære udsendelse.