Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til at ansøge om fremmedadoption for par i registreret partnerskab (B 36), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. januar 2009.

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til at ansøge om fremmedadoption for par i registreret partnerskab (B 36):

 

”Ministeren bedes redegøre for, om der findes nogle tilfælde af adoption af indenlandske børn til homoseksuelle – enlige så vel som par – i Danmark allerede.”

 

Svar:

 

Adoptionsnævnet er kompetent myndighed i forhold til – blandt de ansøgere, der er godkendt til anonym adoption af et dansk barn – at udvælge den ansøger, der skønnes bedst egnet til at adoptere et bestemt barn.

 

Ved de adoptioner, som gennemføres som fremmedadoptioner i Danmark, sker Adoptionsnævnets udvælgelse af adoptivfamilien efter en række kriterier, der bl.a. omfatter en hensyntagen til de biologiske forældres ønsker til barnets kommende familie. Praksis har i den forbindelse vist, at de biologiske forældre typisk ønsker, at barnet skal vokse op i en familie med både en mor og en far, og der er kun meget få eksempler på, at enlige har adopteret et barn i Danmark ved fremmedadoption. Justitsministeriet har fra Adoptionsnævnet fået oplyst, at nævnet ikke har kendskab til, om de pågældende enlige adoptanter i disse sager har været homoseksuelle.

 

Der er ikke i adoptionslovgivningen noget til hinder for, at en enlig homoseksuel adoptionsansøger gennemfører en adoption af et dansk barn. Enlige homoseksuelle adoptionsansøgere har således samme retsstilling som enlige heteroseksuelle ansøgere i forhold til at søge om at gennemføre en familieadoption eller en fremmedadoption.

 

Justitsministeriet har ikke kendskab til statistiske oplysninger om antallet af familieadoptioner, der er gennemført af enlige homoseksuelle personer.  

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg.