Duxbury MA, USA Feb. 9 2009

 

Ministeriet for Flygtninge, indvandrere og integration

Holbergsgade 6,

1057 København K, Danmark

 

Att. Minister Birthe Rønn Hornbech

 

Vedr.    Indførelse af Dobbelt Statsborgerskab.

            Jørgen Poulsen (RV):

Forslag til folketingsbeslutning om dobbelt statsborgerskab B55

 

Kære Integrations minister

 

I sin årlige nytårstale for 2008 sendte dronningen en hilsen til alle danskere i udlandet. Det glæder os at dronningen altid husker os tusindevis af udedanskere. Vi føler os stadigvæk som danskere. Det vil gerne vedblive at være og samtidig bevare vores medfødte indfødsret. Vi har to hjemlande, men vil aldrig glemme, hvor vores rødder kom fra.

 

Kongehuset har selv været involveret med den forældede danske lov om indfødsret. Jeg har tidligere skrevet til integrationsministrene Bertil Haarder og Rikke Hvilshøj for a fremme sagen om dobbelt statsborgerskab. I et svar fra 2005 skrev Rikke Hvilshøj citat: > Ministeriet kan endvidere oplyse, at kronprinsesse Mary blev løst fra sit statsborgerretlige forhold til både Australien og Storbritannien i forbindelse med erhvervelsen af dansk indfødsret>

 

Jeg har intet imod Kronprinsesse Mary, som jeg syntes er meget sød. Jeg ved heller ikke om kongehuset har særlige regler eller dispensationer. Mit problem med citatet er: "Kronprinsesse Mary blev løst". Denne fortolkning er en omskrivning af loven.  Der er stor forskel på "at blive løst fra" imod at "give afkald på sit tidligere statsborgerskab” som loven siger. Modsat skulle det være muligt for os udedanskere at vælge, om vi ville “løses fra vores medfødte danske indfødsret” Det skulle være en demokratisk frivillig sag selv at kunne bestemme det. Som Jørgen Poulsen (RV) også skriver i sit “Forslag til folketingsbeslutning om dobbelt statsborgerskab B55” som kommer til behandling d 19. februar, 2009: >Man behøver ikke at opfordre borgere til at vælge dobbelt statsborgerskab, men man kan lade dem selv vurdere, om dobbelt statsborgerskab er den rigtige vej for dem.<. USA for eksempel har den regel, at det er valgfrit at have dobbelt statsborgerskab.

Det skulle ikke være muligt i et demokratisk land som Danmark at fratage vores indfødsret, som vi på fuldt lovlig måde er blevet tildelt ved dansk fødsel. Det er her at den danske regering forhåbentlig vil ændre loven og gøre det til et frivilligt valg.

 

Det er komplet ironisk at Danmark idag alligevel tillader dobbelt statsborgerskab. Jeg vil her bruge min families private situation til at belyse ironien. Min kone og jeg flyttede for 28 år siden i en moden alder af 40 år til USA med tre børn alle født i Danmark. Vi flyttede dog ikke til USA for at opgive vores danske identitet og “udskifte” Danmark med USA. Et  fjerde barn, en søn blev født i USA og blev altså både Dansk og Amerikansk Statsborger ved fødselen. Det danske har han fået officielt statsborgerretsbevis til at kunne bevare for livstid efter ansøgning inden det fyldte 22 år. Vi har også 10 børnebørn, som på nuværende tidspunkt har dobbelt statsborgerskab, da een af forældrene er dansk og ægtefællerne amerikanere. Det er en komplet ironisk situation.

 

Min kone og jeg er begge pære danske, men har ikke lyst til at opgive vores danske indfødsret for at blive Amerikanske statsborgere. I al beskedenhed har vi i al vores tid i USA forsøgt at fremme kendskabet til Danmark, geografisk, kulturrelt og ikke mindst industrielt. (som selvstændig rådgivende maskin ingeniør i 25 år). Vi har stadig megen familie i Danmark, som vi besøger hvert år. Uden et dansk pas ville det være komplet ironisk, hvis vi skulle behøve besøgsvisum eller opholdstilladels for at besøge vores fædreland.

Danmark’s problemstilling mht til dobbelt statsborgerskab er at Danmark tillader det, men er alligevel imod det. Derved diskrimineres der med den nuværende lovgivning mod os udedanskere. Det er det vi kæmper for at få ændret. Der er mange danske politikere især den konservative ende som ikke syntes at være bekendt med den nuværende statsborgerrets lovgivning. Der råbes om loyalitets problemer mellem to lande, værnepligt, krigstilstande, mere end to statsborgerskaber osv. Fakta er at langt de fleste lande selv inden for EU har løst problemmet.

 

Det har heller intet med stemmeret at gøre. Stemmeretten følger - som jeg også mener den skal - bopælspligten. Efter 28 år i USA følger vi os slet ikke kvalificeret til at stemme i Danmark. Vi vil gerne stemme i USA, hvor vi betaler skat og har "green cards". Der er andre rettigheder mht arveregler, som er betydelig gunstigere for Amerikanere end for os ikke amerikanere. Amerikanerene forlanger ikke at vi skal opgive det danske. Nej det er Danmark, som skulle ændre lovgivningen.

 

Der er fornylig vedtaget en socialsikringsaftale ellem Danmark og USA med ikrafttræden d. 1 oktober, 2008. Det betyder at en opsparet Dansk folkepension eller social security i USA kan overføres fra et land til det andet. Danmark anerkender herved at der foregår en globalisering af arbedskraft. Forøvrigt har Danmark social aftaler med mere end 30 lande, hvoraf de fleste også tillader dobbelt statsborgerskab. Det er på tide at Danmark også slutter sig til gruppen af lande der anerkender dobbelt statsborgerskab.

 

Jeg sender kopi af dette brev til samtlige medlemmer af indfødsretsudvalget. Det er mit håb at ministeren vil se positivt på Jørgen Poulsen’s forslag B55 og indføre dobbelt statsborgerskab for alle os udedanskere og integrerede udlændinge bosat i Danmark.

 

Jeg imødeser gerne ministerens kommentarer til dette brev, hvad enten de er for eller imod

 

Med venlig hilsen

 

Søren Jensen

4 Puritan Rd

Duxbury, 02332 MA

USA                                         Tel 781 934 6090        e-mail: [email protected]

 

CC.           Indfødsretsudvalget

Jørgen Poulsen (R)

www.Statsborger.dk