Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
B 95
Offentligt
674446_0001.png
674446_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 2. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 1(B 95 - bilag 1), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLennart Damsbo-Andersen (S) m.fl.
27. April 2009J.nr. 09-139-0068

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra HK Østjylland, jf. B 95 – bilag1.”

Endeligt svar:

I henvendelsen opfordrer HK Østjylland til, at loftet for hvor længe man kan få sy-gedagpenge bliver fjernet.Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt centralt, at lovgivningen på syge-dagpengeområdet understøtter, at sygemeldte får mulighed for at vende tilbage tilarbejdsmarkedet og få et normalt liv.Vi ved, at det bliver sværere at vende tilbage til arbejdsmarkedet jo længere tid,man har været på en offentlig forsørgelse.Det er derfor vigtigt at holde fast i, at sygedagpenge er en midlertidig ydelse.At gøre det muligt for en borger at modtage sygedagpenge i en meget lang årrække- for ikke at tale om i ubegrænset tid - mener jeg således vil være forbundet mednogle meget uheldige konsekvenser. Uden en tidsmæssig begrænsning mindsker vifokus på den aktive indsats, der skal få den sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet.Det vil betyde, at vi så vil få nogle meget lange sygeforløb. Af samme årsag harman, netop i den svenske sygedagpengelov indført en varighedsbegrænsning, somligner vores meget.Derudover vil en ophævelse af varighedsbegrænsningen være forbundet med bety-delige merudgifter. Den skønnes at øge de offentlige udgifter med ca. 330 mio. kr.årligt, hvis varighedsbegrænsningen ophæves. Dertil må det forventes, at adfærds-ændringer, som følge af den ubegrænsede tidsperiode, vil betyde, at langt flere endi dag vil få sygedagpengeforløb på 52 uger og derover. Det er der ikke taget højdefor i udgiftsberegningen.En afskaffelse af varighedsbegrænsningen vil ligeledes betyde, at en borger, danskeller udenlandsk, kan tage sygedagpenge med til et andet EU/EØS-land uden tids-begrænsning, hvilket i praksis betyder sygedagpengeudgifter ude af kontrol.
Jeg vil gerne understrege, at det selvfølgelig er vigtigt, at der skabes de bedste for-udsætninger for, at kommunerne kan foretage en god og effektiv opfølgning, ogdermed få så tidlig en afklaring som overhovedet muligt.Det er netop det, vi gør med lovforslaget om en styrket sygefraværsindsats, som erunder behandling i Folketinget. Her skabes mulighed for en hurtigere og bedre dia-log mellem arbejdsgiver/a-kassen, den sygemeldte, lægen og kommunen om densygemeldtes muligheder og begrænsninger i forhold til at komme tilbage på ar-bejdsmarkedet.Lovforslaget betyder også, at kommunerne kan give tilbud efter lov om en aktivbeskæftigelsesindsats til alle sygemeldte. Kommunens tilbud skal medvirke til atafkorte sygeforløbet og primært forebygge, at den syge mister tilknytningen til ar-bejdsmarkedet, men også give grundlag for at afklare den sygemeldte hurtigst mu-ligt.Endelig har regeringen aftalt med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at udvidemuligheden for at få sygedagpenge med 26 uger i de tilfælde, hvor kommunen vur-derer, at den sygemeldte ikke vil kunne få beskæftigelse på det ordinære arbejds-marked, men hvor det ikke endeligt er afklaret, om den sygemeldte kan klare etfleksjob eller er berettiget til førtidspension.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2