Retsudvalget 2008-09
B 141
Offentligt
688502_0001.png
688502_0002.png
688502_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2009Politikontoret2009-157-0074ANS43310
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om bekæmpelse af organiseret kriminalitet og væbnedeopgør (B 14l), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 12. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod(EL).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

folketingsbeslutning om bekæmpelse af organiseret kriminalitet og

væbnede opgør (B 141):

”Ministeren udtalte under førstebehandlingen, at beslutnings-forslaget var overflødigt; det må jo være, fordi ministerenstøtter indholdet. Så vil ministeren støtte, at der indføres kon-sekvens med virkning over for unge, der første gang begårkriminalitet, som beskrevet i beslutningsforslaget?”

Svar:

Som jeg tilkendegav i forbindelse med førstebehandlingen af beslut-ningsforslaget, vil en national handlingsplan mod organiseret kriminalitetog væbnede opgør efter min opfattelse ikke have en merværdi i forholdtil de tiltag, der allerede er taget eller er i pipelinen.Som jeg redegjorde for, er de involverede myndigheder således langt vi-dere i processen end det helt generelle og overordnede niveau, som enhandlingsplan mod alle – de mange forskellige – former for organiseretkriminalitet måtte holdes på.Rigspolitiets strategi for en styrket politiindsats mod bandekriminalitetbestår som bekendt af både en ”hård” del og en ”blød” del. Jeg kan i densammenhæng bl.a. henvise til det talepapir, som dannede baggrund formin besvarelse den 26. marts 2009 i Retsudvalget af samrådsspørgsmålAG, AH, AI, AL, AT og AU, og som jeg sendte til udvalget ved min be-svarelse af 2. april 2009 af spørgsmål nr. 624 (Alm. del).Jeg forstår spørgsmålet således, at der i denne sammenhæng først ogfremmest sigtes til den ”bløde” del – nemlig den forebyggende indsatsover for utilpassede unge, der endnu ikke er kommet ud i egentlig bande-kriminalitet.Rigspolitiets strategi for den forebyggende og kriminalpræventive indsatsover for utilpassede unge bygger på tre hovedelementer. For det førsteidentifikation af de utilpassede unge, for det andet en hurtig iværksættel-se af SSP-indsatsen og for det tredje konsekvente reaktioner over for deunge.For en uddybende beskrivelse af den ”bløde” del af Rigspolitiets strategifor en styrket politiindsats mod bandekriminalitet kan jeg henvise til det2
talepapir, som dannede grundlag for min forgængers besvarelse den 26.februar 2008 i Retsudvalget af samrådsspørgsmål H og M, og som blevsendt til Retsudvalget ved Justitsministeriets besvarelse af 11. marts 2008af spørgsmål nr. 418 (Alm. del).Endelig skal jeg fremhæve, at den bredt sammensatte ungdomskommis-sion som bekendt netop nu arbejder på at færdiggøre sine anbefalingerom, hvordan indsatsen mod ungdomskriminalitet kan styrkes, så den bli-ver så målrettet og virkningsfuld som mulig.Efter min opfattelse er det eneste rigtige og seriøse at lade Ungdoms-kommissionen gøre sit arbejde færdigt, så vi har det bedst mulige grund-lag for det videre arbejde med at styrke den forebyggende indsats.
3