Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 7 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til at ansøge om fremmedadoption for par i registreret partnerskab (B 36), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. januar 2009.

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til at ansøge om fremmedadoption for par i registreret partnerskab (B 36):

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 28/1-09 fra Tænketanken CeKEM, jf. B 36 – bilag 5”

 

 

Svar:

 

1. I henvendelsen fra Tænketanken CeKEM (”Center for kristen etik & moral”) knyttes i forlængelse af 1. behandlingen af beslutningsforslaget den 18. december 2008 en række bemærkninger til problemstillingen vedrørende registrerede partneres adgang til fremmedadoption.

 

Tænketanken CeKEM anfører i henvendelsen bl.a., at beslutningsforslaget i sin natur helt og aldeles er udtryk for symbolpolitik. Det fremhæves i den forbindelse, at der ikke er børn til de homoseksuelle par, som ønsker at adoptere et barn. Endvidere anføres det i henvendelsen, at ligestillingsdebatten på arbejdsmarkedet må formodes at være baseret på en teori om, at kvinder og mænd i et arbejdsfællesskab supplerer hinanden godt. Det kan derfor ifølge Tænketanken CeKEM undre, at man ikke tænker køn og kønnets individuelle styrker ind i børneopdragelsen. I henvendelsen tilkendegives det desuden, at den nuværende adoptionslovgivning ikke er udtryk for diskrimination.

 

2. Som også anført under 1. behandlingen af beslutningsforslaget er regeringen – i lighed med Tænketanken CeKEM – af den opfattelse, at den lovgivning, som beslutningsforslaget lægger op til, vil være udtryk for symbollovgivning, idet indførelse af adgang for par af samme køn til at adoptere næppe i praksis vil betyde, at der gennemføres nogen adoptioner til disse par.

 

Endvidere kan det anføres, at det er et grundlæggende hensyn, at en adoption skal være til gavn for barnet. Ændringer i adoptionslovgivningen bør således efter regeringens opfattelse gennemføres med henblik på at varetage adoptivbørns tarv, og ikke alene med det formål at give lige rettigheder til at etablere en familie gennem adoption.

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 6. februar 2009 på spørgsmål nr. 1 og 2 (ad B 36) fra Folketingets Retsudvalg.