Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2007-08 (2. samling)
KOM (2008) 0336 Bilag 1
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Den 30. juni 2008
FVM 553
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en
fælles markedsordning for landbrugsprodukter, for så vidt angår handelsnormer for
fjerkrækød
KOM (2008) 336
Genoptryk af samlenotat oversendt den 26. juni 2008. Ændringer er markeret i marginen.
Resumé
Forslaget indebærer en ændring af fusionsmarkedsordningen for så vidt angår handelsnor-
mer for fjerkrækød. Kommissionen agter i henhold til hygiejneforordningen at foreslå, at der
gives tilladelse til at anvende visse stoffer til fjernelse af overfladeforureningen fra fjerkræ-
kroppe, hvilket i givet fald forudsætter ændring af definitionen af ”fjerkrækød” i handelsnor-
merne, som er omfattet af nærværende forslag.
Endvidere indeholder forslaget en udvidelse af reglerne til også at gælde for tilberedt fjer-
krækød, f.eks. marineret fjerkrækød, der er genstand for en stadig stigende omsætning. Defi-
nitionerne af ”fersk”, ”frosset” og ”dybfrosset” kød er desuden strammet op og er udvidet til
også at gælde for tilberedt fjerkrækød, som ifølge forslaget kun må sælges i én af de tre for-
mer.
Forslaget forventes ikke i sig selv at indvirke på beskyttelsesniveauet i Danmark.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2008) 336 fremsendt forslag til Rådets forordning om ændring
af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter, for så
vidt angår handelsnormer for fjerkrækød. Forslaget er oversendt til Rådet i dansk sprogudgave
den 12. juni 2008.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret
flertal efter høring af Europa-Parlamentet.
Forslaget forventes vedtaget på et kommende rådsmøde.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Nærhedsprincippet
Forslaget vedrører ændringer til eksisterende fødevarelovgivning. Det er derfor regeringens
holdning, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Formål og indhold
Forslaget indebærer en ændring af handelsnormerne for fjerkrækød. En ændret definition af
fjerkrækød er nødvendig for at kunne vedtage det forslag, som Kommissionen i henhold til
hygiejneforordning nr. 853/2004, har fremsat om at tillade kemisk dekontaminering af fjer-
krækød.
Derudover er det generelt fundet nødvendigt at tage handelsnormerne for fjerkrækød op til
fornyet overvejelse, idet bestemmelserne ikke har været revideret grundigt siden 1990. Siden
dengang er der sket en udvikling, dels teknologisk på produktionsstederne, dels på markedet
for fjerkrækød med hensyn til produktudvikling og forbrugervaner.
Konkret indeholder forslaget følgende ændringer:
Handelsnormerne for fjerkrækød er udvidet til at gælde for fjerkrækød i saltlage.
Definitionen af ”fjerkrækød” er ændret, således at andre behandlinger (f.eks. dekonta-
minering) kan tillades. Den nuværende definition af fjerkrækød tillader kun kuldebe-
handling. Denne ændring forudsætter dog, at Kommissionens forslag om at tillade de-
kontaminerende behandling af fjerkrækød i henhold til forordning 853/2004 bliver
vedtaget. Hvis det ikke sker, vil den nuværende definition af fjerkrækød blive bibe-
holdt.
I definitionen af ”fersk fjerkrækød” er det tilføjet at kødet på intet tidspunkt må være
stivnet på grund af kulde, hvilket er en skærpelse i forhold til den nuværende definiti-
on.
Definitionen af ”frosset fjerkrækød” er ændret, således at det ikke længere vil være
muligt for Kommissionen at fastsætte visse tolerancer for opbevaringstemperaturen.
Denne må for frosset fjerkrækød ikke være højere end - 12 ºC.
Der er indsat en definition af ”tilberedning baseret på fersk fjerkrækød”. Herved for-
stås tilberedt kød, hvortil der er benyttet fersk fjerkrækød. Tilberedt kød er kendeteg-
net ved at tilberedningen ikke ændrer kødets karakter af fersk kød. Eksempler er mari-
neret kød, kantkrydret kød og kød omviklet med bacon.
Der er indsat en definition af ”fjerkrækødprodukt”. Eksempler er pølser, røget bacon
og paté.
Muligheden for underinddeling af kvalitetsklasse A fjerkrækød i klasserne A1 og A2
er af forenklingshensyn fjernet, idet denne ikke har fundet anvendelse i praksis.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
577052_0003.png
3
De nuværende handelsnormer fastsætter at fjerkrækød kun må udbydes til salg i én af
følgende former: fersk, frosset eller dybfrosset. Denne bestemmelse er i forslaget ud-
videt til også at gælde for tilberedninger baseret på fjerkrækød. Det vil sige, at det ikke
længere vil være tilladt at markedsføre f.eks. marineret, optøet fjerkrækød.
Udtalelser
Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om forslaget.
Gældende dansk ret
Bestemmelserne i Kommissionens forslag til ændring af forordning 1234/2007 for så vidt an-
går handelsnormer for fjerkrækød vil være umiddelbart anvendelige og vil ikke medføre æn-
dringer af den nationale lovgivning.
Konsekvenser
Forslaget vurderes ikke at have statsfinansielle eller samfundsmæssige konsekvenser. Forsla-
get vurderes at kunne medføre øgede administrative byrder for erhvervet, idet forordningens
supplerende mærkningsbestemmelser også kommer til at gælde for tilberedt fjerkrækød.
Forslaget forventes ikke at indvirke på beskyttelsesniveauet i Danmark eller EU.
Høring
Forslaget er lagt på høringsportalen fra den 16. juni 2008.
Det Danske Fjerkræråd, er særdeles tilfredse med at det med de forslåede ændringer ikke læn-
gere vil kunne tillades at optø frosset og dybfrosset fjerkrækød og sælge dette som et kølet
produkt.
Med henblik på den forslåede ændring af definitionen af fjerkrækød, understreger Det Danske
Fjerkræråd sin modstand mod tilladelse af kemisk dekontaminering under henvisning til tidli-
gere fremsendt høringssvar vedrørende dette.
Ved høring i §2-udvalget den 24. juni 2008 henviser Det Danske Fjerkræråd til tidligere hø-
ringssvar og tilføjer yderligere, at der bør med hensyn til udtrykkende fersk og kølet fjerkræ-
kød udvises påpasselighed og entydighed, da disse begreber ofte anvendes i flæng. Udtrykket
fersk bør anvendes om behandlingsgraden og udtrykket kølet bør anvendes om opbevarings-
temperaturen. Fersk kød, herunder fersk fjerkrækød er defineret i Bilag I i forordning
853/2004. Vi skal understege, at vi finder det særdeles vigtigt, at definitionerne i forordning
1234/2007 er i overensstemmelse med definitionerne i bilag I forordning 853/2004. Som ene-
ste undtagelse finder vi det acceptabelt at definitionen af fjerkrækød i forordning 1234/2007 er
begrænset til kød af opdrættede fugle under KN-kode 0105, hvor den jo i forordning 853/2004
omfatter kød af alle opdrættede fugle med undtagelse af strudsefugle.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
577052_0004.png
4
De Samvirkende Købmænd finder, at høringsfristen har været utilstrækkelig. Man har ikke på
den korte tid haft mulighed for at gennemgå forslaget grundigt. DSK anfører, at forslaget in-
debærer en udvidelse af gyldighedsområdet og dermed endnu flere regler, en butik skal holde
styr på. Endvidere mener DSK, at hvis der er brug for definition af begreber som fersk burde
det gøres horisontalt og ikke i en handelsnorm. DSK går ikke ind for kemisk dekontamine-
ring. Da de foreslåede ændringer bl.a. vedrører mærkning af produkter, som fremstilles i bu-
tikkernes slagter- og delikatesseafdelinger anføres det, at de kan få vidtgående konsekvenser i
form af flere administrative byrder. DSK vil gerne have lejlighed til at komme med flere
kommentarer, når man har haft lejlighed til at studere forslaget nærmere.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen er generelt positivt indstillet over for forslaget, idet der er behov for en opdatering
af reglerne for handelsnormer for fjerkrækød set i lyset af den teknologiske udvikling og æn-
drede forbrugervaner de seneste år.
Samtidig medvirker forslaget til en mere præcis forbrugeroplysning, herunder ved at foreskri-
ve at fjerkræprodukter, der sælges som værende fersk, ikke må have været frosset.
Hermed er der ikke ændret i regeringens holdning til Kommissionens verserende forslag om at
tillade dekontaminering af fjerkrækød, det vil sige at regeringen er imod et sådant forslag.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Der foreligger ikke offentlige tilkendegivelser om holdninger til det fremlagte forslag
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Folketingets Europaudvalg er tidligere orienteret om sagen ved samlenotat oversendt den 26.
juni 2008.
Notatet er ligeledes fremsendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.