Til Folketingets Retsudvalg

 

 

København, den 15. januar 2009

Bankpakke er konkurrenceforvridende

Støtte til banker skader selvstændighedskultur

 

Bankejede ejendomsmæglerkæder får statsstøtte mens selvstændige mæglervirksomheder må klare sig selv.

 

Med denne henvendelse vil vi tillade os at rette Retsudvalgets opmærksomhed mod det problem, at den påtænkte hjælpepakke til bankerne vil være alvorligt konkurrenceforvridende i forhold til de ejendomsmæglere, der ikke er ejet af eller har relationer til en bank.

 

Forholdene i mæglerbranchen i dag er således:

 

Home: 100% ejet af Danske Bank – markedsandel ca. 16%

Nybolig: 100% ejet af Nykredit – markedsandel ca. 17%

Estate: 100% ejet af Nykredit – markedsandel ca. 5 %

Danbolig: Selvstændige mæglere men kædekonceptet er ejet af Nordea – markedsandel ca. 13%

EDC: Selvstændig kæde – markedsandel ca. 21%

Realmæglerne: Selvstændig kæde – markedsandel ca. 5%

 

Hertil kommer en lang række selvstændige mæglervirksomheder uden for ovennævnte kæder med en samlet markedsandel omkring 23%.

 

Markedet er således delt nogenlunde ligeligt mellem de bank/realkreditejede og de selvstændige ejendomsmæglerfirmaer.

 

Med bankpakken tilføres der efter det i pressen skrevne op mod 100 mia. kr. til banksektoren. Vi er enige i, at der er behov for initiativer, der bl.a. kan løse op på det fastkørte boligmarked ved at give bankerne en større lyst/evne til at låne penge ud. Men samtidig bekymrer det os, at hjælpepakken direkte eller indirekte vil føre til at midlerne kanaliseres over fra bankerne til deres ejendomsmæglerselskaber som finansiering respektive driftsunderstøttende tilskud, der således får en åbenbar fordel i forhold til selvstændigt drevne mæglervirksomheder.

 

I dag ser vi mange mæglervirksomheder gå konkurs fordi det dels er vanskeligt at drive rentabel mæglervirksomhed for tiden, men det er også i høj grad et spørgsmål om likviditet. Det er en kendt sag, at bankerne i øjeblikket finansierer deres mæglerbutikker, herunder ved at undlade at opkræve de udgifter, som deres mæglervirksomheder har til bankens centrale modermæglerselskab, og således tilfører deres mæglervirksomheder en stærk og ofte afgørende konkurrencekraft i forhold til den mæglervirksomhed, der ikke er bankejet. For den selvstændige ejendomsmægler er der i princippet i dag totalt lukket for kreditgivning.

 

 

 

 

 

Vi vil derfor foreslå, at det i udformningen af bankpakken sikres, at banker, der driver ejendomsmæglervirksomhed ikke kan finansiere deres datterselskaber respektive disses mæglervirksomheder. Dette være sig ved støtte til underskudsgivende virksomhed, undladelse af opkrævning af driftsudgifter, henstand etc.

 

Skal der være fair konkurrencevilkår mellem bankejede mæglervirksomheder og muligheden for at kunne drive selvstændig mæglervirksomhed i konkurrence med bankerne, bør der stilles krav om, at de banker, der ønsker støtte i form af bankpakken, afvikler deres mæglervirksomhed.

 

Måtte Retsudvalget ønske ovenstående uddybet er vi gerne til disposition hermed såvel telefonisk som ved fremmøde.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

EDC gruppen a/s

 

 

 

Poul Erik Bech

Formand

Tlf.: 40 31 40 81

E-mail: [email protected]