Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om børns forsørgelse, lov om ægteskabets retsvirkninger, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forældreansvarsloven (Terminaladgang til økonomiske oplysninger, klagefrist m.v.) (L 106), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om børns forsørgelse, lov om ægteskabets retsvirkninger, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forældreansvarsloven (Terminaladgang til økonomiske oplysninger, klagefrist m.v.) (L 106):

 

”Vil ministeren uddybe sin hensigtserklæring omkring den tekniske løsning af registeradgangen, jf. side 3 i høringsnotatet, herunder belyse, hvilke konkrete minimumsforudsætninger der vil være for den tekniske løsning omkring logning, adgangsbegrænsning mv.”

 

Svar:

 

Det fremgår af afsnit 2.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at det er hensigten at søge terminaladgangen til SKATs registre teknisk begrænset således, at det kun er muligt at foretage opslag på en person, der er part i en sag hos statsforvaltningen eller justitsministeren (Familiestyrelsen).

 

Statsforvaltningerne henhører organisatorisk under Velfærdsministeriet, som således bl.a. er ressortansvarlig for statsforvaltningernes edb-programmer. Udviklingen og etableringen af terminaladgangen til SKATs registre vil derfor skulle varetages af Velfærdsministeriet i samarbejde med Familiestyrelsen og SKAT. Til brug for besvarelsen af, hvilke minimumsforudsætninger der vil være for den tekniske løsning omkring logning mv., har Justitsministeriet på den baggrund indhentet en udtalelse fra Velfærdsministeriet. Af udtalelsen fra Velfærdsministeriet fremgår følgende:

 

”Terminaladgangen vil understøtte en teknisk begrænsning således, at det kun er muligt at foretage opslag på en person, der er part i en sag hos statsforvaltningen.

 

Anvendelse af terminaladgangen vil blive logget med henblik på, at der kan tilvejebringes et entydigt revisionsspor, således at det bl.a. fremgår, hvem, hvorfor og hvornår, der er foretaget opslag på en person via terminaladgangen.”

 

Terminaladgangen for Justitsministeriet (Familiestyrelsen) til SKATs registre vil blive sikret på tilsvarende måde.

 

Endvidere fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at terminaladgangen kun vil give statsforvaltningerne og justitsministeren (Familiestyrelsen) adgang til at indhente oplysninger fra SKAT. Det skal ikke være muligt at indberette eller ændre oplysninger, og terminaladgangen er ikke til brug for samkøring eller kontrol af data. Terminaladgangen skal ske i form af enkeltforespørgsler og ikke i form af masseudtræk eller lignende, og udveksling af oplysninger om en parts økonomiske forhold skal ske i krypteret form.

 

For så vidt angår adgangsbegrænsning af terminaladgangen fremgår det af afsnit 2.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at det skal sikres, at det kun er de medarbejdere hos statsforvaltningen og justitsministeren (Familiestyrelsen), der behandler sager om fastsættelse og ændring af bidrag, der får adgang til oplysninger. Dette skal bl.a. sikres via en lokal sikkerhedsadministrator og så vidt muligt ved brug af digital signatur eller lignende. Det samme gælder i forhold til sager om transport af barnet i forbindelse med samvær.