Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om børns forsørgelse, lov om ægteskabets retsvirkninger, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forældreansvarsloven (Terminaladgang til økonomiske oplysninger, klagefrist m.v.) (L 106), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om børns forsørgelse, lov om ægteskabets retsvirkninger, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forældreansvarsloven (Terminaladgang til økonomiske oplysninger, klagefrist m.v.) (L 106):

 

”Hvordan sikres det i forhold til processuel skadesvirkning, at Statsforvaltningen og justitsministeren ikke stiller urimelige krav til en part om at fremskaffe oplysninger, som en myndighed har bedt om?”

 

Svar:

 

Det fremgår af afsnit 3.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at statsforvaltningerne og justitsministeren (Familiestyrelsen) fremover normalt vil indhente oplysninger om parters økonomiske forhold ved hjælp af den foreslåede terminaladgang til SKATs registre. Det vil derfor kun i begrænset omfang være nødvendigt at anmode parterne om at indsende oplysninger om egne forhold.

 

Hvis der i en konkret sag alligevel måtte være behov for at bede en part om at indsende nødvendige oplysninger om egne forhold, må der ikke stilles urimelige krav til parten. Hvis det er umuligt eller meget vanskeligt for en part at fremskaffe de oplysninger, som myndigheden har bedt om, må det vurderes, hvem af parterne der er nærmest til at bære risikoen herfor. Denne vurdering vil skulle baseres på de konkrete omstændigheder i hver enkelt sag.