Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 25. februar 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (SOU L 114) stillet af Line Barfod (EL).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”Ministeren bedes dokumentere virkningen af de pålæg, der blev givet til Roma-familierne i Helsingør Kommune, om at deres børn skulle følges i skole ellers ville der blev trukket i forældrenes sociale ydelser”

 

 

Svar:

 

Helsingør Kommune iværksatte medio 2000 et pilotprojekt, hvor aktiverede blev pålagt at følge deres barn i skole som en del af aktiveringspligten. Såfremt dette ikke blev opfyldt, skete der en reduktion i den udbetalte kontanthjælp eller aktiveringsydelse med et beløb svarende til én time per dag, barnet udebliver fra skole uden gyldig grund.

 

Pilotprojektet blev iværksat på baggrund af forgæves forsøg på at sætte ind over for et mønster af bekymrende skolefravær gennem rådgivning og konstruktiv dialog med forældrene.

 

Projektet blev iværksat over for forældrene til de børn, der på daværende tidspunkt forelå underretninger om i forhold til omfattende ulovligt skolefravær og dermed manglende overholdelse af undervisningspligten. Projektet omfattede i alt 21 skolebørn. Med en enkelt undtagelse var der tale om børn af roma-forældre.

 

Pilotprojektet blev evalueret i januar 2001 med gode resultater. Ifølge skolerne faldt fraværet i flere tilfælde med 50 pct. eller mere, og fremmødet for de omfattede børn steg generelt markant (35 – 45 pct.). Der kunne ligeledes observeres en afledt positiv effekt i forhold til fremmødet for andre børn, som ikke var direkte omfattet af aktiveringsprojektet.

 

Der henvises til den vedlagte evaluering af pilotprojektet.

 

Projektet blev stoppet i 2002, idet Det Sociale Nævn i en afgørelse af 6. februar 2002 meddelte, at der efter nævnets opfattelse ikke var hjemmel i lov om aktiv socialpolitik til at indarbejde en aftale om at følge sit barn i skole som en del af en aktiveringsforpligtelse.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikkel Boje

 

 

 

Bilag vedlagt:

Evaluering af pilotprojekt omkring aktivering og skolefravær