Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 14 (SOU L 114) stillet af Özlem Cekic (SF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 14:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der skal til, for at forældrene ikke kan siges at leve op til deres forældreansvar; lever forældrene f.eks. op til deres ansvar, hvis de forsøger at få barnet i skole eller at holde det hjemme, men barnet/den unge sætter sig ud over det?”

 

Svar:

 

Målgruppen for forældrepålæg er forældre, der rent faktisk er i stand til at påtage sig forældreansvaret, men som af forskellige årsager ikke vil eller ikke har intentioner om det.

 

Det er en forudsætning for at anvende forældrepålæg, at kommunalbestyrelsen vurderer, at risikoen for barnets eller den unges udvikling beror på, at forældrene ikke i tilstrækkeligt omfang har levet op til sit ansvar som forælder og dermed ikke har bidraget aktivt til en positiv udvikling hos barnet eller den unge.

 

Der er tale om en konkret vurdering i hver enkelt sag af, hvorvidt denne forudsætning er opfyldt. Grundlæggende handler det om, at forældrene ikke i tilstrækkelig grad bidrager aktivt til at sikre en positiv udvikling hos barnet, fx ved at støtte op om barnets læring og sætte rammer for barnets udfoldelser.

 

Et konkret eksempel kan være situationer, hvor forældrene ikke har reageret på meddelelser fra skolen om bekymring for et barns ulovlige fravær eller konsekvent nægter at deltage i forældremøder, forældrekonsultationer og lignende til trods for, at barnet ikke trives i skolen og ikke udvikler sig alderssvarende rent fagligt. Et andet eksempel kan være situationer, hvor et barn viser flere tegn på adfærdsproblemer og måske har begået kriminalitet, men forældrene ikke tager disse forhold tilstrækkeligt alvorligt.

 

Det er vigtigt at bemærke, at der typisk vil have gået et længere forløb forud for, at der træffes afgørelse om forældrepålæg. Dette forløb vil danne grundlag for vurderingen af, om forældrene kan siges at leve op til deres forældreansvar eller ej.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen