Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 18 (SOU L 114) stillet af Özlem Cekic (SF).

 

­

 

 

 

Spørgsmål nr. 18:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan forældrene/familien vil skulle deltage i en pålagt behandling eller samarbejde med en pålagt hjemme-hos-pædagog, for at man kan sige, at de har overholdt pålægget”

 

Svar:

 

Indledningsvis skal det bemærkes, at kravene til forældrene vil variere i det enkelte tilfælde, da kravene fastlægges i den konkrete afgørelse om forældrepålæg. Det er i den forbindelse kommunens opgave at sikre, at forældrepålæggets indhold formuleres tydeligt, så det står klart for forældrene, hvilke konkrete opgaver og pligter de er blevet pålagt, og hvad de i forlængelse heraf skal gøre for at efterleve pålægget.

 

I øvrigt følger det af forvaltningslovens generelle regler om skriftlighed, at såvel afgørelser om forældrepålæg som afgørelser om manglende efterlevelse af forældrepålæg skal være skriftlige.

 

Hvis forældre pålægges at deltage i et socialpædagogisk behandlingsforløb, kan indholdet eksempelvis være, at forældrene skal deltage i to weekendkurser. Kommunen har pligt til at følge op, om forældrepålægget efterleves. Denne pligt vil i det nævnte tilfælde kunne bestå i at tage kontakt til den ansvarlige for behandlingsforløbet for at høre, om de pågældende forældre er mødt op begge gange. Hvis dette ikke er tilfældet, skal der som udgangspunkt træffes afgørelse om manglende efterlevelse med dertil hørende stop for udbetaling af børnefamilieydelsen i ét kvartal.

 

Der skal dog i den forbindelse gøres opmærksom på, at det er en forudsætning for at træffe afgørelse om manglende efterlevelse af forældrepålæg, at der foreligger klare informationer for dette, og at der ikke er undskyldelige omstændigheder omkring den manglende efterlevelse.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen