Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 20 (SOU L 114) stillet af Özlem Cekic (SF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 20:

 

”Ministeren bedes forklare, hvad vil det sige, at den unge skal 'bidrage til at genoprette forrettet skade', som det nævnes i forslaget til § 57 b, stk. 3, nr. 3; er det oprydning, genopbygning, undskyldning til forurettede eller andet?”

 

Svar:

 

I forbindelse med afgørelse om ungepålæg er der mulighed for at pålægge den unge at bidrage til at genoprette forrettet skade.

 

Formålet med denne mulighed er at tydeliggøre for den unge, at den unges handlinger har konsekvenser for den unge selv og omgivelserne. Pålægget skal således anspore den unge til at overveje sin egen adfærd og rolle i relation til det omgivende samfund med henblik på at ændre sin adfærd.

 

Konkret kan den unge fx pålægges at deltage i oprydning i lokalområdet, herunder fejning, rengøring, havearbejde mv.

 

Som det også fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, skal der i forbindelse med pålæg om at bidrage til at genoprette forrettet skade tages højde for arbejdsmiljølovgivningens regler om, hvilke former for arbejde unge under 18 år må udføre, i det omfang de pålagte handlepligter må betragtes som arbejde for en arbejdsgiver. Det indebærer blandt andet, at unge naturligvis ikke må pålægges at udføre farligt eller sundhedsskadeligt arbejde.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen