Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 17. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 22 (SOU L 114) stillet af Özlem Cekic (SF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 22:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvem der skal holde øje med, om den unge udfører de opgaver, vedkommende er pålagt for at genoprette skade.”

 

Svar:

 

Forudsætningen for, at et ungepålæg får de ønskede resultater, så den unge kommer ind i en positiv udvikling, er, at ungepålægget også efterleves i praksis. Derfor har kommunen pligt til at følge op på, om et ungepålæg efterleves. Kommunens muligheder for at følge op ville være af meget begrænset omfang, hvis kommunen ikke kunne drage nytte af den viden, som personer tæt på den unge ligger inde med. Derfor er der også mulighed for at inddrage relevante personer i sagsforløbet omkring et ungepålæg, herunder særligt i forbindelse med opfølgningen på, om ungepålægget efterleves.

 

I forbindelse med opfølgningen på, om den unge efterlever et pålæg om at bidrage til at genoprette skade, kan det fx være relevant at inddrage den boligforening eller den kommunale afdeling, som forestår arbejdet med at rydde op. Det kan ligeledes være relevant at anvende pædagogisk personale eller en kontaktperson til at følge op på, om den unge møder op og efterlever pålægget.

 

Kommunen skal i den forbindelse være opmærksom på forvaltningslovens regler om videregivelse af oplysninger, herunder også til private personer. Generelt kan oplysningerne efter en konkret vurdering videregives, hvis de må betragtes som et nødvendigt led i sagens behandling. I det omfang videregivelsen af oplysningerne om ungepålægget er nødvendig for kommunens mulighed for at påse overholdelsen af pålægget, vil dette som udgangspunkt være tilfældet.

 

Hvis kommunen sender orienteringen til andre offentlige myndigheder eller private personer på en måde, der medfører, at videregivelsen af oplysningerne er omfattet af lov om behandling af personoplysninger (persondataloven), skal reglerne i persondataloven iagttages.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen