ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

20. marts 2009

 

Besvarelse af spørgsmål 10 ad L 120 stillet af Erhvervsudvalget den 3. marts 2009 efter ønske fra Jesper Petersen (SF).    

 

Spørgsmål 10:

Det bedes nærmere forklaret ud fra lovforslagets tekst, hvordan det fremgår, at lovforslaget indeholder den konsekvens, at investeringsforeningsbeviser i investeringsforeninger, der er opdelt i andelsklasser, er omfattet af ABL § 19 med den konsekvens, at ejerne beskattes efter (et forsinket) lagerprincip.

 

Svar:

Jeg har fra Skatteministeriet modtaget følgende udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det fremgår af forslaget til ny § 9 a i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger, jf. lovforslagets § 4, nr. 5, at når investeringsforeninger/-afdelinger etablerer andelsklasser, så har andelsklassen ikke fortrinsret til nogen andel af foreningens/afdelingens formue, og andelsklassen har alene ret til en del af afkastet af formuen, herunder en del af afkastet af den fælles portefølje og afkastet af de klassespecifikke aktiver.

Det vil sige, at i foreninger eller afdelinger, der er opdelt i andelsklasser, er det fortsat foreningen/afdelingen, der ejer alle aktiver, men det er ikke sådan, at alle medlemmerne i foreningen/afdelingen er berettigede til samme forholdsmæssige andel af årets afkast af hvert enkelt aktiv i eller passiv i foreningen eller afdelingen.

I forhold til skattereglerne sondres der mellem udloddende investerings-foreninger, kontoførende investeringsforeninger og investeringsselskaber og investeringsforeninger omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19.

Lovforslagets § 6, nr. 2 indeholder en ændring af den skattemæssige definition af udloddende investeringsforeninger, hvorved det indsættes som en yderligere betingelse, at beviser i foreningen skal berettige alle medlemmer til samme forholdsmæssige andel af årets afkast af hvert enkelt aktiv eller passiv i foreningen eller afdelingen. Som det fremgår, kan denne betingelse ikke opfyldes, hvis foreningen eller afdelingen er opdelt i andelsklasser.

Lovforslagets § 7, nr. 1 indeholder en tilsvarende ændring af reglerne for beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger. Hvis foreningen eller afdelingen er opdelt i andelsklasser, kan medlemmerne dermed ikke blive beskattet efter reglerne for beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger. Samtidig ændres aktieavancebeskatningslovens § 19, jf. lovforslagets § 5, nr. 1, hvorved det fastslås, at kontoførende investeringsforeninger, der opfylder betingelsen om, at alle medlemmer er berettiget til samme forholdsmæssige andel af årets afkast af hvert enkelt aktiv eller passiv i foreningen eller afdelingen, ikke omfattes af aktieavancebeskatningslovens § 19.

I og med at foreninger og afdelinger, der er opdelt i andelsklasser, hverken kan omfattes af reglerne for udloddende investeringsforeninger eller reglerne om kontoførende investeringsforeninger, vil investeringsforeningsbeviser i foreninger og afdelinger, der er opdelt i andelsklasser, falde ind under aktieavancebeskatningslovens § 19.”

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk