ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

24. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 120 stillet af Erhvervsudvalget den 2. marts 2009.

 

 

 

Spørgsmål 3:

Kan der sikres borgere med en livstruende sygdom, at de informeres direkte om deres forsikringsforhold, med det formål at de får mulighed for at gøre brug af deres forsikring ved kritisk sygdom? Naturligvis skal datalovgivningen overholdes og respekteres.

 

Svar:

Jeg vil gerne understrege, at jeg bakker op om tiltag, der kan gøre det lettere for personer, der rammes af en kritisk sygdom, at få udbetalt de penge, de har ret til.

 

Jeg kan oplyse, at der som opfølgning på beslutningsforslag B 69 fra Folketingsåret 2007/2008 om kritisk sygdom skal udarbejdes en redegørelse inden udgangen af 2009 om branchens initiativer, og jeg forventer, at redegørelsen indeholder forslag til konkrete løsninger.

 

Det undersøges bl.a. i øjeblikket, om det er muligt at lave en ordning i samarbejde med Landspatientregistret. Projektet går ud på, at forsikringsselskaberne skal sende deres kunders CPR-numre til Landspatientregistret, som skal sammenholde disse med de data, som findes i Landspatientregistret om diagnoser. Efter en sammenkøring af data er det meningen, at Landspatientregistret skal give besked tilbage til forsikringsselskaberne om, hvem af deres kunder, der er registreret med en diagnose, som eventuelt kan berettige til udbetaling ved kritisk sygdom.

 

Finanstilsynet har oplyst mig om, at en model som den ovenfor skitserede vil kunne gennemføres indenfor rammerne af reglerne om videregivelse af fortrolige kundeoplysninger i lov om finansiel virksomhed, men at det derudover vil være nødvendigt at inddrage andre myndigheder, herunder Datatilsynet. Lov om finansiel virksomhed regulerer alene den videregivelse, der skal finde sted fra forsikringsselskaberne til Landspatientregistret. Vurderingen af sammenkøringen af de data, der kommer fra forsikringsselskaberne med Landspatientregistrets data, og Landspatientregistrets tilbagemelding til forsikringsselskaberne er reguleret i anden lovgivning. Derfor er det ligeledes nødvendigt at indhente andre relevante myndigheders vurdering af projektet, herunder Datatilsynets vurdering.

 

Foruden de nævnte projekter har brancheorganisationen Forsikring og Pension i efteråret 2008 lanceret en informationskampagne vedrørende kritisk sygdom.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk